Почти половината от американския износ на оръжие отива в страните

...
Почти половината от американския износ на оръжие отива в страните
Коментари Харесай

Държавите, внесли най-много оръжие за последните 67 години

Почти половината от американския експорт на оръжие отива в страните от Близкия изток. По-специално, Саудитска Арабия е един от най-големите вносители на американски оръжия и се счита за един от най-големите вносители на оръжия в света.

Въпреки това, в случай че се огледа общата обстановка на световната сцена и то в по-дълъг исторически интервал, данните наподобяват много по-различно.

Експерти от Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира (SIPRI) са подготвили проучване, в което показват най-големите вносители на оръжие за интервала сред 1950 година и 2017 година.

Годишните продажби на оръжия са измерени в милиарди TIV (Trend-indicator value). Тази аналитична мерна единица отразява измененията в международния експорт на оръжие и се пресмята върху сравнителните механически характерности на оръжията, а не върху финансовите размери, измерени в пари.

12-те страни най-големи вносители на оръжие в света, съгласно данните на SIPRI за последните 67 години, подрежда vestifinance.ru.

1. Индия- 119.89 милиарда TIV от 1950 до 2017-а

Вносът на индийски оръжия се е нараснал с 24% през последните 10 години.

Това се дължи основно на обстоятелството, че Индия поддържа и ускорява напрежението със прилежащ Пакистан.

Въпреки обстоятелството, че Индия има лично произвеждане на оръжия, в това число изтребители и хеликоптери Dhruv Tejas, внася доста количество оръжие.

В интервала от 2013 година до 2017 година 62% от вноса на оръжие е от Русия.

Съединени американски щати също доставя доста оръжие на Индия, изключително през последните години. Подписани бяха милиардни контракти за покупката самолети за битка с подводници Boeing P-8, Посейдон, хеликоптери AH-64е Apache и други съвременни оръжейни системи.

2. Германия - 86.80 милиарда TIV

Когато се пресмята купуваното зад граница оръжие от Германия, данните са взели поради двете страни Източна и Западна Германия за времето, когато страната беше разграничена на две елементи.

В резултат Германия е на второ място в света във връзка с импортираното оръжие за посочения 67 годишен интервал.

3. Китай - 77.30 милиарда TIV

Китай продължава да усилва своите военни качества както посредством вноса на оръжия, по този начин и посредством доста локално произвеждане.

4. Египет - 64.32 милиарда TIV

Съединени американски щати остават главният снабдител на оръжие за Египет. Наприемр, през 2011 година Съединени американски щати продадоха на Египет 45 танка M-1A1 и се договориха за доставката на още 125 такива бойни машини.

5. Япония - 64.04 милиарда TIV

През 2014 година японското държавно управление публично се отхвърля от своята политика на действителна възбрана на експорт на оръжия и военни технологии, която е в действие от съвсем половин век.

В подмяна на това кабинетът на министрите одобри специфична резолюция за приемане на нови правила, свързани с доставката на оръжие в чужбина.

В същото време Япония се подрежда на пето място измежду най-големите вносители на оръжие за интервала от 1950 до 2017 година.

6. Саудитска Арабия - 61.78 милиарда TIV

Регионът на Персийския залив сред 2011 и 2015 година е получил съвсем две трети повече оръжия спрямо интервала 2006-2010 година.

Като цяло вносът на оръжие се е нараснал във всички страни от Близкия изток, само че Саудитска Арабия се подрежда на шесто място в света във връзка с вноса на оръжие като цяло сред 1950 и 2017 година

Основният снабдител на оръжия за тази страна е Съединените щати.

7. Турция - 55,46 милиарда TIV

Страната е на 7-мо място в света по импортирано въоръжение за последните 67 годни. В същото време Турция има желание изцяло да се освободи от зависимостта от импорта на военна продукция до 2023 година.

Според президента Ердоган Турция сега страната създава 54% от всичките й нужни оръжия.

8. Ирак - 53.26 мииларда TIV

Първата партида въоръжения от Съюз на съветските социалистически републики идва в тази страна от Близкия Изток през 1958 година.

Общата стойност на оръжията, импортирани от 1958 година до 1990 година по договорите за доставка на оръжие от Съюз на съветските социалистически републики възлизат на 30.5 милиарда $ по настоящи цени.

И в този момент съдействието с продължава. По-конкретно, през 2015 година Русия доставя на Ирак партида тежки реактивни оръдия TOS-1A " Solntsepak ".

9. Южна Корея - 51.80 милиарда TIV

Южна Корея също е измежду десетте най-големи вносители на въоръжение в света за посочения 67 годишен интервал.

Основният снабдител на оръжия за тази страна са Съединените щати - 80% от целия внос. Втори по размер вносител на оръжие в Южна Корея е Германия с дял13%, а трета е Швеция с 2,2% от всички доставки.

10. Иран - 46.76 милиарда TIV

В продължение на дълго време Иран е бил подложен на наказания: страната е бе обвинена в създаването на нуклеарни оръжия, заради което е било ся неразрешени доставките на оръжия от Запада.

Въпреки това в историческа вероятност страната е измежду десетте най-големи вносители на оръжие в света.

11. Съединени американски щати - 45.31 милиарда TIV

Невероятно е да виждаме Съединени американски щати в този рейтинг, тъй като страната е най-големят производител и експортьор на оръжия в света.

Но все пак Съединени американски щати са и измежду най-големите вносители на такава продукция в света, разнообразна база снабдители.

През 2007-2011 година, да вземем за пример Съединени американски щати да купили оръжия от 15 страни, като нито една от тях няма дял в доставките по-голям от 20 на 100. Става дума основно са оръжейни системи, употребявани във военните интервенции в Афганистан и Ирак.

12. Израел - 43.21 милиарда TIV

Въпреки че Израел е един от най-големите вносители на оръжие, три израелски компании са част от стоте най-големи производители на оръжие в света./money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР