Почти осем милиона работни места в Обединеното кралство могат да

...
Почти осем милиона работни места в Обединеното кралство могат да
Коментари Харесай

Изкуственият интелект заплашва да убие 8 милиона работни места във Великобритания 



Почти осем милиона работни места в Обединеното кралство могат да бъдат изгубени поради изкуствения разсъдък, съгласно отчет, който предизвестява, че дамите, по-младите служащи и тези с по-ниски заплати са изложени на максимален риск да изгубят работата си.


Институтът за проучване на публичната политика (IPPR) откри, че специалностите на начално равнище, на свободна процедура и административните длъжности са най-изложени на заменяне от изкуствен интелект при „ най-лошия сюжет “ за въвеждането на нови технологии през идващите три до пет години, оповестява " Гардиън ".

Все повече и повече компании одобряват генеративни „ AI “ технологии за автоматизиране на ежедневните задания на работното място. В отчета се споделя, че настоящата първа вълна на приемане на AI излага на риск работните места, до момента в който идната вълна може да докара до автоматизиране на повече работни места заради бързото развиване на AI.


Анализирайки 22 000 работни места във всички типове работа в стопанската система, IPPR заключи, че 11 % от работните места, изпълнявани сега от служащи, са изложени на риск. Това обаче може да нарасне до 59 % от дилемите през втората вълна, защото технологиите се развиват, с цел да се оправят с все по-сложни процеси.

Задачи като ръководство на бази данни, обмисляне и инвентаризация сега са най-изложени, което евентуално заплашва началните работни места и работните места на повърхностен работен ден в администрацията и обслужването на клиенти. Втората вълна на приемане на AI обаче може да засегне нерутинни задания, в това число основаване на бази данни, писане на текстове и графичен дизайн, което също ще засегне по-високоплатени работни места. Жените биха били по-засегнати, защото „ те евентуално ще работят в най-сложните специалности, като да вземем за пример административни специалности “, оповестява „ Tportal. hr “.


В най-лошия сюжет във втората вълна на AI, 7, 9 милиона работни места могат да бъдат изместени, се споделя в отчета, като всички изгоди за стопанската система от усъвършенствана продуктивност се компенсират от нулев напредък на Брутният вътрешен продукт в границите на три години до пет години. В най-хубавия случай на цялостно увеличение на работната мощ с генеративен ИИ няма да бъдат изгубени работни места, до момента в който стопанската система може да нарасне с четири %.

IPRR споделя, че дейностите на държавното управление биха могли да предотвратят „ апокалипсиса на работните места “ и да оказват помощ да се употребява силата на изкуствения разсъдък за стимулиране на икономическия напредък и повишение на виталния стандарт. Карстен Юнг, икономист в IPRR, сподели, че към този момент съществуващият генеративен изкуствен интелект може да докара до огромни разстройства на пазара на труда или може доста да подтиква икономическия напредък. Така или другояче, идните промени ще обиден милиони хора.


„ Но технологията не е орис и апокалипсисът на работните места не е неминуем – държавното управление, работодателите и синдикатите имат опцията да вземат основни решения, които подсигуряват, че управляваме добре новите технологии. „ Ако не реагираме скоро, може да е прекомерно късно “, сподели Юнг.



Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР