Почти един век, след като се опитаха да го изкоренят

...
Почти един век, след като се опитаха да го изкоренят
Коментари Харесай

След десетилетие на гонения, сърбите посягат на Светите братя Кирил и Методий

Почти един век, откакто се пробваха да го изкоренят като най-българския празник, сърбите взеха решение да честват 24 май Денят на Светите братя Кирил и Методий, съобщи кореспондентът на БГНЕС от Белград.

Сръбското държавно управление на днешното си съвещание реши да включи измежду формалните празници Деня на Св.св. Кирил и Методий поради техните заслуги за „ основаването на славянската книжовност “.

Празникът на солунските двама братя е най-обичаният български празник и неразривна част от нашата история от епохата на Възраждането. Първоначално той се отбелязва на 11 май и бързо се постанова като един от знаците на българския дух в битката с гръцката Патриаршия, а по-късно и със сръбските искания.

Денят на Свети Кирил и Методий е бодил в очите на сръбските, а по-късно и югославски управляващи, които вследствие на Балканските /1912-1913 г./ и Първата международна /1914-1918 г./ войни превземат земи с плътно българско население. Празникът на солунските двама братя дружно с Екзархията и българските учебни заведения са подложени на грубо гонене от сърбите, тъй като с право са считани за един от стожерите на българщината в окупираните територии. За това свидетелстват и редица интернационалните документи, в това число Карнегиевата анкета от 1913 година

Българският темперамент на празника е приет и от Католическата черква. Покойният папа Йоан Павел Втори разгласи двамата братя за небесни настойници на Европа през 80-те години на предишния век. По време на визитата си в България на 5-7 май тази година папа Франциск неведнъж загатваше в своите речи за смисъла, което Светите братя Кирил и Методий имат за България – още едно самопризнание за нашия принос в Европа. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР