Почти две десетилетия след като САЩ нанесоха въздушни удари срещу

...
Почти две десетилетия след като САЩ нанесоха въздушни удари срещу
Коментари Харесай

САЩ оставят Афганистан на талибаните след почти 20 г. война

Почти две десетилетия откакто Съединени американски щати нанесоха въздушни удари против ръководещия талибански режим в и започнаха това, което ще се трансформира в най-дългата война на Америка, твърдолинейната група е в по-силна позиция от всеки път, разяснява AFP.
Нашествието, последвало тези удари от 7 октомври 2001 година, бързо смъкна от власт екстремистите, които бяха приютили, групировката, която извърши офанзивите от 11 септември, които убиха близо 3000 души в Америка единствено седмици по-рано.
Сега, 19 години от краха на бруталния им ислямистки режим, талибаните упорстват за завръщане на власт, като подписаха незабравим контракт за евакуиране на войски с Вашингтон през февруари и сега организират мирни договаряния с афганистанското държавно управление.
Опасяващи се, че не са се трансформирали доста от най-мрачните дни на техния режим - когато убиваха дами, упрекнати в прелюбодейство, атакуваха малцинствени религиозни групи и забраняваха на девойки да вървят на учебно заведение - доста афганистанци се тормозят от нова епоха на въздействие на талибаните.
" Спомням си режима на талибаните като призрачен сън. Ние се опасяваме за нашето бъдеще и бъдещето на щерка ми ", сподели живеещата в Кабул Катаюн Ахмади, 26-годишна майка.
Тя си спомни, че е видяла отсечени ръце и пръсти по улиците на Кабул след ампутации за дребни закононарушения според прецизното използване на шериата от талибаните.
Нахлуването на Съединени американски щати през 2001 година предвещаваше някои трайни усъвършенствания за младите афганистанци - изключително девойките - и вкара конституция, гарантираща някои свободи, в това число правото на обучение.
Но до момента в мирните договаряния в Доха, почнали предишния месец, талибаните не са споделили съвсем нищо по въпроси като или свободата на изложение.
Съпругът на Ахмади, Фарзад Фарнуд, на 35 години, откривател от Афганистанския институт за стратегически проучвания, съобщи, че нараства насилието на талибаните, защото е подписана договорка сред твърдата група и Вашингтон, което демонстрира, че бойците не са се трансформирали.
" Това основава ли вяра за афганистанците? Не, не го прави ", сподели той.
Като младеж е бил очевидец по какъв начин талибани убиват с камъни жена, както и на обществени изтезания и бичувания на футболния стадион в Кабул. Семейството му трябвало да скрие антената на своя черно-бял тв приемник на дърво, когато талибаните забранили музиката и заниманията.
" Всички достижения, които постигнахме през последните 18 години, не съществуваха в ерата на талибаните, " сподели той.
 Междуафганистанските договаряния стартират на 12 септември в Доха Междуафганистанските договаряния стартират на 12 септември в Доха
По-рано представител на афганистанския президент съобщи, че делегацията е " изцяло готова " за диалози с представители на талибаните и...
В изказване, оповестено във вторник, талибаните настояват, че " надменно отхвърлят " техните апели за дипломация през 2001 година, вместо това подхващат " брутална инвазия ".
" Америка, нейните съдружници и обединения биха били... пощадени от срам и военни закононарушения дружно с огромни човешки и материални загуби ", споделиха те и прибавиха, че приветстват опцията да вкарат " суверенно ислямско държавно управление ".
Зиа-ул-Рахман, някогашен въстаник, който се бори с непознати войски и афганистански държавни сили в продължение на четири години, съобщи пред Агенция Франс Прес, че талибаните упорстват за " основаването на ислямска система ", макар че конституцията на страната към този момент дава преимущество на религията.
" Нямаме проблем с девойките да получат обучение или дамите да работят, само че те би трябвало да носят хиджаб ", добави той.
Участието на Съединени американски щати в Афганистан се оказа мъчително мъчно за свръхдържавата, като източи над 1 трилион $ от касата си и регистрира към 2400 смъртни случая във войната, която Пентагонът дефинира като патова обстановка.
 Тръмп изтегля част от войските на Съединени американски щати от Ирак и Афганистан Тръмп изтегля част от войските на Съединени американски щати от Ирак и Афганистан
Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп ще разгласи скоро намаляването на военното наличие на Съединени американски щати в Ирак и Афганистан, сподели пред публицисти вис...
В Доха талибаните и афганистанското държавно управление се борят да стигнат до общ език по редица въпроси, преди даже да могат да изготвят дневен ред, в диалози, които могат да продължат с години.
Някои американски законодатели обявиха, че ще се опълчват на всяка договорка, която не съумява да отбрани дамите и малцинствата, само че администрацията на президента Доналд Тръмп акцентира, че желае да има малко общо с резултата, който съгласно нея ще бъде " принадлежност на Афганистан ".
Джавед Ратмани, 38-годишен чиновник по сигурността в Кабул, съобщи, че деангажирането на Съединени американски щати неизбежно ще докара до завладяването на Афганистан от талибаните.
" Това не са мирни договаряния, а договорка за предаване на идващото държавно управление на талибаните ", сподели той.
" Хората са по-доволни от всичко, което имаме сега, спрямо най-тъмните времена на талибаните. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР