Почти безплатни да станат лекарствата за деца до 14 години

...
Почти безплатни да станат лекарствата за деца до 14 години
Коментари Харесай

Партиите се договориха за почти безплатни лекарства за деца ...

Почти безвъзмездни да станат медикаментите за деца до 14 години с остри болести се схванаха Българска социалистическа партия, Демократична България, Има Такъв Народ и Политическа партия „ Продължаваме Промяната “ по време на договарянията в бранш „ Здравеопазване “ за сформиране на постоянен кабинет. Това се случи след дълга полемика, в която предлагането на групата на Българска социалистическа партия медикаментите да бъдат напълно безвъзмездни беше отхвърлено по гледище на Демократична България. Аргументът беше, че това щяло да докара до презапасяване с медикаменти в шкафовете.

Затова компромисното решение беше те да се поемат на 95% от НЗОК. За да няма злоупотреби следва да се сформират ясни контролни механизми. Всичко това обаче ще се случи чак откакто стартира да действа електронното досие. Партиите единомислещо се сплотиха към концепцията за основаване на Национална детска болница.



Освен незабавната нужда от електронно досие другата допирна точка за всички партии е промяна на модела на финансиране и последователно прекосяване към диагностично свързани групи и унищожаване на клиничните пътеки. Първите стъпки за промяна на финансовия модел би трябвало да бъдат взети още през 2022 година Тогава моделът ще бъде изпробван пилотно в една области или болница и след разбор ще бъде прибавен.

Постигна се единодушие и жителите да имат еднакъв достъп до здравна грижа. Затова партиите се схванаха лечебните заведения, които са в труднодостъпните региони да бъдат със статут на предпазени и да бъдат финансово обезпечени. Другата оригиналност, която ще бъде въведена в случай че се образува държавно управление, е че Агенцията по медицински контрол да стане независима институция, която да не е подчинена на здравния министър, а главната й цел ще е да следи главно за успеваемостта на разноските и качеството в опазването на здравето.

Дебатът още веднъж се разпали, когато се обсъждаше тематиката дали лечебните заведения да останат търговски сдружения. От Българска социалистическа партия упорстваха това да стане по този начин, а от Демократична България това да се случи след следващ спор. Компромисно в програмата беше записано да стартира подготовка за промяна на статута на лечебните заведения от търговски сдружения, само че преди да се пристъпи към реализацията ще се направи разбор.

Асен Василев изясни, че съгласно него единствено промяна на статута им няма да бъде задоволително с цел да се спре приключването на средства и ще трябват и други стъпки, с цел да се усъвършенства обстановката.

Партиите се схванаха да бъдат заложени и Коронавирус ограничения в кратковременен проект, а точно - обезпечаване на оптимални благоприятни условия за имунизация на популацията, основаване на мобилни групи за ваксиниране, както и детайлно изследване на заболелите от коронавирус, в това число т-клетъчен имунитет. Важно е да се означи, че имунизацията няма да бъде наложителна, въпреки че групата на Българска социалистическа партия предложи тя да бъде наложителна за избрани съсловни групи. Освен това ще бъде образуван и спешен щаб. След спор дали да има чисти коронавирус лечебни заведения се стигна до решението да има преструктуриране на коронавирус кревати и делене на потоците. Преговрите към момента не престават. Те започнаха в 10 часа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР