Почти 8600 км - това е разстоянието, което един ученик

...
Почти 8600 км - това е разстоянието, което един ученик
Коментари Харесай

До САЩ и назад: Програмата YES предоставя 20 пълни стипендии на български ученици

Почти 8600 км - това е дистанцията, което един възпитаник с огромни фантазии от Варна би трябвало да измине до американския щат Уисконсин, с цел да ги извърши. В продължение на година Иван Караджов живее при приемно семейство и учи в дребна гимназия на другия завършек на света.

8600 километра, които трансформират културата, кръгозора и метода на мислене.
Снимка: Американския съвет за интернационално обучение
Всичко това се случва благодарение на, която се финансира от Държавния департамент на Съединени американски щати. Тя е учредена от Американския конгрес през 2002 година като отговор на събитията от 11 септември. Образованието и културата като отговор на експанзията и екстремизма.

Всяка година се дават цялостни стипендии на стотици възпитаници от целия свят, които имат опцията да се потопят в живота на американското общество, да прекарат една академична година в Съединени американски щати в приемно семейство и да учат в локално учебни заведения. Целта на плана – да се подкрепи разбирателството сред хора от разнообразни краища на света.

У нас, както и в цяла Югоизточна Европа, програмата се провежда от. В България тя започва през 2009 година

Спомени от претърпяното в Съединени американски щати

През 2019 година Иван попада в фамилията на баща-военен и майка-банков счетоводител. Приемните му родители живеят в дребното градче Бангор, където всички се познават.

„ Първото нещо, което ме изненада, допускам, че бе поради района. Гимназията беше много дребна и не беше това, което си представях и бях виждал по филмите. Всъщност, образователното заведение беше доста прелестно, всички в него бяха извънредно доброжелателни и радостни, че имат възпитаник от Европа. Естествено, като им споделях от кое място съм, някои от тях не знаеха тъкмо къде съм израснал и понякога имаше намеци, че не съм от България, а от Русия. Всичко беше на смешка “, споделя той пред bTV.
Снимка: Американския съвет за интернационално обучение
Разбира за програмата от страницата за стипендии на уеб страницата на учебното заведение си във Варна.

„ Специално тогава търсех дали ще има ден, в който няма да учим и по този начин попаднах на програмата YES. Винаги ми е било фантазия да отида в Щатите. Като прочетох, че има по този начин опция и то, в случай че приказваш доста добре британски, незабавно звъннах на майка ми и споделих: „ Мамо, открих нещо, желая да го видиш дали е истина “. Тя го прегледа с мен, обсъдихме го и незабавно се записах “, прибавя той.

Родителите му се съгласяват елементарно.

„ Бяха извънредно радостни, имаше и моменти, в които споделяха: „ Не заминавай, доста ще ни липсваш, няма да те пуснем “, само че бяха извънредно щастливи за мен. Не е имало момент на огромна липса, тъй като постоянно се чувахме. Те станаха извънредно близки и с приемното ми семейство “, спомня си младото момче.

Преди да заминат в Щатите, учениците имат опция да се срещнат с приемното си семейство през обществените мрежи.
Снимка: Американския съвет за интернационално обучение
„ Не е имало нещо, което в някакъв миг да ме е предиздвикало да скърбя, че съм отпътувал. Да, имало е моменти, в които някои неща ми бяха малко странни, само че просто ние живеем по напълно друг метод. Това, което ми хареса сигурно, беше по какъв начин си прекарват празниците. За Коледа се събра цялото семейство, пристигнаха родственици даже от прилежащи щати “, прибавя Иван.

Фигурите, които най-вече му повлияват по време на престоя му в Съединени американски щати са шефът на гимназията и приемният му татко, които го учат да отстоява позицията си, да бъде сигурен в решенията си и да се бори за нещата, които желае да реализира.

В момента Иван е алумни координатор на плана.

Кой може да кандидатства в YES за идната обменна образователна 2022/2023 година?
Учениците би трябвало да са родени сред 1 януари 2005 година и 15 юли 2007 г.;Да са възпитаници в приблизително учебно заведение в България все още на кандидатстване;Да имат добър или по-висок успех;Да не са приключили 11. клас преди старта на програмата;Да са изучавали британски език и показват положителното му владеене;Да дават отговор на условията за издаване на американска виза;Да могат да получат интернационален паспорт.
Ученици с увреждания могат да вземат участие в програмата, в случай че са записани в междинен курс на обучение през есента на 2021 година и са родени сред 15 февруари 2004 година и 15 юли 2007 година Тази година има отпуснати 20 стипендии.

Как протича селекцията?

Процесът на селекция е разграничен на три стадия. Първият е онлайн платформа, в която се подават документи, прави се изпит и се изпращат три есета на разнообразни тематики. Впоследствие, в случай че те одобрят, те канят на втори тур, който се организира в Пловдив, Варна или София. Там претендентите вършат тест по британски език и още веднъж пишат есе. След това е третият кръг – изявлението. Тази година то ще бъде през януари, а финалните резултати ще се оповестят през май.

в програмата е 1 ноември.
Снимка: Американския съвет за интернационално обучение
“Още няма съществуващо условие както от българска страна, по този начин и от сътрудниците от Съединени американски щати участниците в програмата да са имунизирани против COVID-19”, показва пред bTV Йелена Джокович, началник на плана за България.

А…приемните фамилии?

„ Подбор на фамилиите в Съединени американски щати вършат нашите 15-16 партньорски организации, които работят в другите щати. Програмата е влиятелна и за самите фамилии, тъй като се провежда от Държавния департамент. За тях това е опция да са част от междукултурен продан, да одобряват възпитаник от непозната страна, да опознаят света. Семействата минават сериозна инспекция – имат ли финансови средства, осъждани ли са.

Човек от настаняващата организация организира изявление с тях и посещава дома им, с цел да види къде ще живее ученика. Приемните фамилии са доброволци, като някои от тях постоянно се повтарят, тъй като им е харесало да са част от плана. Други пък единствено по един път “, изяснява Джокович.
Снимка: Американския съвет за интернационално обучение
Всеки от учениците може да се прибере преди крайната дата на плана, в случай че му е мъчно да се приспособява или изпитва носталгия, само че преди да вземе сходно решение той го разисква а персоналния си координатор на програмата, с цел да потърсят общо решение на казуса.

Какви са изгодите от плана?

„ Когато децата се приберат от плана са напълно разнообразни - видели са толкоз доста неща, придобили са самочувствие, отворили са си кръгозора. Английският им все едно към този момент им е майчин език. Имат доста хрумвания за бъдещето си. Всичко това са научили, тъй като годината им не е бил лесна, имали са потребност да се приспособяват, да излязат от зоната си на комфорт, да се срещнат с нови деца и нова просветителна система, да живеят с хора, които не са техни родители. Да се напаснат на един друг темп и традиции “, прибавя Джокович.

Повече информация за програмата може да намерите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР