Почти 75 години след края на Втората световна война операторът

...
Почти 75 години след края на Втората световна война операторът
Коментари Харесай

Холандската железопътна компания ще изплати обезщетения на оцелели от Холокоста

Почти 75 години след края на Втората международна война операторът на холандските държавни железници възнамерява да предложи компенсации на оживели от Холокоста и на оживели техни родственици поради своята роля в превозване на на евреи до нацистките концентрационни лагери в Холандия, съобщи ДПА.

Операторът на железниците Ен Ес ще даде десетки милиони евро на жертви, заяви през вчерашния ден ръководителят на железниците Роджър ван Бокстел в холандския град Утрехт.

По заповед на нацистите, окупирали Холандия, към 110 хиляди евреи, както и роми и синти са били депортирани основно в концлагера Аушвиц и малко на брой са оживели. " Този транспорт се е правил за да бъдат подчинени като население ", сподели Ван Бокстел. " Обезщетенията не могат да компенсират персоналното страдалчество ", добави той.

Ен Ес разгласи през 2018 година, че ще предложи обезщетения на жертви на Холокоста. Комисия отпред с някогашния кмет на Амстердам Йоб Коен беше натоварена да създаде детайлите и да показа заключенията си през вчерашния ден.

По оценка на комисията сред 5 хиляди и 6 хиляди оживели от нацистките концлагери или оживели родственици могат да получат обезщетения. Те ще са на стойност сред 5 хиляди и 15 хиляди евро на човек. Инициативата беше подета от Сало Мулер - 83-годишен някогашен публицист и физиотерапевт, чиито родители са били депортирани в Аушвиц и убити там.

Холандският оператор на железниците не се е противопоставил преди време на депортациите и спечелил към 2.5 милиона гулдена (1.1 милиона евро) от превозването. Ен Ес се извини публично за ролята си през 2005 година В изказване националната железопътна копания сподели, че случилото се е " черна страница в историята й ", съобщи " Асошиейтед прес ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР