Почти 54% от световното население (4,1 милиарда души) използва интернет.

...
Почти 54% от световното население (4,1 милиарда души) използва интернет.
Коментари Харесай

Цензурата в интернет - къде е България?

Почти 54% от международното население (4,1 милиарда души) употребява интернет. Това е нашият източник за бърза информация, занимания, вести и обществени взаимоотношения. Но къде в света жителите могат да се радват на еднакъв и открит достъп до интернет – и дали на всички места?
Оказва се, че България е много свободна страна що се отнася до достъпа до интернет.
В ново изследване на профилирания уебсайт Comparitech, представено от БГНЕС, се вършат съпоставения по страни, с цел да се откри кои страни постановат най-строгите интернет ограничавания и къде жителите могат да се употребяват с най-голяма независимост онлайн. Това включва ограничавания или забрани за торенти, порнография, обществени медии и VPN и ограничавания или тежка цензура на политическите медии. В изследването се прави оценка всяка страна по пет критерия, като всеки носи по две точки. Една точка се дава в случай че наличието - торенти, порнография, медии, обществени медии, VPN мрежи - е лимитирано, само че налично, и две точки, в случай че е неразрешено напълно. Колкото по-висок е резултатът, толкоз повече цензура.
Въпреки че нормалните обвинени заемат първите места, няколко на пръв взор свободни страни се класират изненадващо високо. При непрекъснати ограничавания и закони нашата онлайн независимост е изложена на по-голям риск от всеки път, пишат създателите на изследването.
България получава едвам 2 точки от оптималните вероятни 10. 1 точка се присъжда на страната ни поради отчасти ограничаване на торентите, а другата една точка идва поради свободата на политическите медии. България има идентичен брой точки с Албания, Австрия, Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия и Грузия. САЩ също са в тази част от класацията, поради рестрикции на торенти, както и ограничавания на медии поради политически материали. Но нашите съседи Гърция и Сърбия са още по-свободни - единствено с по 1 точка, само поради ограничавания за торенти.
На първо място с 10 от 10 точки е Северна Корея, където потребителите не могат да употребяват обществени мрежи, да гледат порнографско наличие, да употребяват торенти и VPN. А всички политически медии в страната се издават от Корейската централна новинарска организация.
На второ място е Китай, където VPN, западните обществени мрежи са блокирани, а медиите – лимитирани. Третото място си поделят три страни – Русия, Туркменистан и  Иран, следвани от Беларус, Турция, Оман, ОАЕ и Еритрея на четвърта позиция.
Всяка страна има някаква форма на ограничаване във връзка с торент уеб страниците, изясняват създателите на изследването. Това постоянно е ограничаване в закона за авторското право или при качване на наличие.
Голям брой страни лимитират медиите по някакъв метод, без значение дали става въпрос за строги наказания за публицисти, които приказват по тематика табу или става въпрос за унищожаване на интернет уеб страници, които се пробват да разгласяват самостоятелни вести, означават създателите на изследването.
Канада, Австралия, по-голямата част от европейските страни и някои страни от Южна Америка дават опция за свободна онлайн тирада за публицисти. Някои от страните с най-тежки ограничавания върху медиите са Туркменистан, Северна Корея, Еритрея, Китай и Виетнам.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР