Почти 1000 пожарникари се борят с един от най-големите пожари

...
Почти 1000 пожарникари се борят с един от най-големите пожари
Коментари Харесай

Испания шести ден се бори с един от най-големите пожари

Почти 1000 пожарникари се борят с един от най-големите пожари в Испания за последните години, предава в. ``Гардиън``. Стихията е погълнала минимум 7400 хектара земя в южния район на Андалусия за последните шест дни, а повече от 2600 души бяха евакуирани.

В неделя 260 членове на испанското военно звено за изключителни обстановки бяха изпратени да оказват помощ за справяне с пожара, който стартира предходната сряда в планината Сиера Бермеха над курортния град Естепона. Експертите се надяват, че прогнозата за дъжд в огромна част от страната през днешния ден ще помогне за потушаването на огъня. Разследващите настояват, че разполагат с доказателства, че пожарът, който лиши живота на 44-годишен пожарникар предишния четвъртък, е бил запален умишлено. 

Горската пожарна работа на районното държавно управление на Андалусия, Infoca, съобщи, че изискванията са се подобрили за една нощ, добавяйки, че напъните са били ориентирани към източния фланг на огъня. От службата обаче подчертаха, че пожарът е придобил мащаби, невиждани от години, които са се популяризирали поради пренебрегването му в селските региони и климатичната рецесия. ``В момента потушаваме най-големия пожар, пред който испанските противопожарни служби са се изправяли през последните години``, сподели Хуан Санчес, шеф на районния действен център на Infoca.

Горещите и сухи температури, съчетани със мощни ветрове, основават съвършена стихия, трансформирайки пламъка в ``гладно чудовище``, сподели Алехандро Гарсия, заместник-оперативен началник на Infoca. ``Силата на този горски пожар е необичайна за това, което сме привикнали да виждаме в тази страна``, сподели той пред кореспонденти в неделя.

Над 75 000 хектара горски и храстови площи са изгорели през първите осем месеца на годината в Испания, предава Министерството на екологията. Климатолозите споделят, че няма подозрение, че изгарянето на въглища, петрол и природен газ води до по-екстремни климатични събития като горещи талази, суши, горски пожари, наводнения и стихии.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР