“Почтена дама”, назначена от Кирил Петков в ДКК, ощетила държавата

...
“Почтена дама”, назначена от Кирил Петков в ДКК, ощетила държавата
Коментари Харесай

АФЕРА ЗА МИЛИОНИ! “Почтена дама”, назначена от Кирил Петков в ДКК, е освободена от длъжност заради нередности в работата й

“Почтена дама”, назначена от Кирил Петков в ДКК, ощетила страната с милиони левове и бе освободена от длъжността изпълнителен шеф на Държавната консолидационна компания (ДКК) от Съвета на шефовете, оповестяват от сдружението., написа " Труд ". „ За късия интервал, в който заема този пост, Караганева е направила редица незаконни дейности и безотговорни бездействия, които нанасят съществени финансови вреди на ДКК, надлежно на страната и уронват престижа на Министерство на стопанската система в качеството му на едноличен притежател на капитала на ДКК”, написа в уеб страницата на компанията.

Сред откритите нередности на Караганева са еднолично решение за преустановяване на пълномощията на процесуалния представител на ДКК по пет висящи търговски каузи и назначение на различен, макар запасите на финансовия инспектор. Новите контракти за правна помощ с адвокатската фирма „ Тодоров и Георгиев” задължават ДКК с парична сума в размер на 1 120 060 лева с Данък добавена стойност за услуга, която към този момент е платена, оповестяват от Съвета на шефовете на ДКК.
свързани новини118213на 08.09.2021
Освен това Караганева е подписала еднолично извънсъдебна конвенция с веществен интерес 50 милиона лв., с друг от утвърждения към този момент от СД на ДКК текст, без следваща глоба или дори информиране на съвета на шефовете на ДКК.

Оказва се, че и Караганева е подписала декларация с погрешно наличие пред Търговския указател. Според Закона за обществените предприятия шефове на обществени предприятия нямат право да работят на друго място, с изключение на като преподаватели във висше учебно заведение или като лекари. Караганева обаче не се е съобразила с това условие.

“Почтената дама” на смяната еднолично е взела и решение за промяна на обслужващата банка на ДКК, в несъгласие на член 28, алинея 3 от Правилника за използване на Закона за обществените предприятия. Новата банка, определена от Караганева еднолично, не е покрила стрес теста на ЕЦБ, което би се отразило и на типовете риск към ББР по отношение на кредитната експозиция на ДКК от 147 млн. лв..

Назначената от Кирил Петков като изпълнителен шеф на ДДК е отказала и да изплаща дължими в период от компанията суми към страната в лицето на Национален осигурителен институт и Национална агенция за приходите и към снабдители, с които ДКК има подписани контракти като ЧЕЗ и други.

„ Във връзка с провеждания тримесечен мониторинг от ББР на ДКК като кредитополучател, ДКК не може да даде в период нужните удостоверения за липса на обществени отговорности. Това би трансформирало в отрицателна посока риска на ДКК като кредитополучател (вкл. увеличение на лихвата по кредита)”, се споделя още в известието на Съвета на шефовете на ДКК.

Нарушенията на Караганева не завършват до тук. “Почтената дама” е издавала и заповеди за сключване на финансово-счетоводни документи, които са в нарушаване на вътрешните правила на ДКК, ЗФУКПС, член 13, алинея 3, т.1 и Методическите оказания на Министерство на финансите.

В прорез с разпоредбите е назначавала и еднолично хора в управленията на държавни сдружения. Караганева еднолично назначава краткотрайни членове на СД на „ Вазовски машиностроителни заводи” (ВМЗ) ЕАД без утвърждението им от съвета на шефовете и в нарушаване на решение на СД на ДКК. Дала е и на ВМЗ изключителни права за своята продукция на частно юридическо лице без нужното изследване за целенасоченост, като дори не уведомява съвета на шефовете на ДКК.

Караганева е отказала да преглежда всевъзможни въпроси, свързани с плана за ремонт и реорганизация на язовири. В резултат на това са просрочени нормативно избрани периоди, което крие риск от бедствия и може да докара до тежки финансови загуби за ДКК.

Почтената дама е подписала и контракт за правна помощ и консултантски услуги с юрист, който след това е назначен и за ръководител на комисиите за избор на членове на съвета на шефовете на ВМЗ, „ Монтажи” и „ Кинтекс”, както и всички комисии за избор на инспектори на дъщерните сдружения. Адвокатът Александър Краварски е получил достъп до цялата информация на сървъра на ДКК, макар че самият той не е чиновник на Дружеството. Същият е иззел неофициално функционалностите на изпълнителния шеф пред екипа на ДКК.

„ За по-малко от месец работа като изпълнителен шеф Ваня Караганева блокира работата на ДКК в редица посоки, в това число посредством непозволени еднолични решения. Действията й демонстрират, че тя схваща управническата отговорност на тази позиция, главно като функционалност за нови назначения в ДКК и дъщерните сдружения. Караганева усилва щата на ДКК с по-високоплатени, само че не и оперативно работещи чиновници, без да e ясно от какви източници ще се обезпечава финансирането на тези позиции, които ДКК не може да си разреши. Като част от тази процедура, Караганева е назначила собствен механически помощник на два трудови контракта, с общо заплащане по-голямо от това на шеф отдел в ДКК, като в това време е обективно невероятно служителят да извърши отговорностите си по двата договора”, написа в известието на ДКК, оповестено на уеб страницата на компанията.

От Съвета на шефовете на ДКК регистрира като своя неточност избирането на Ваня Караганева за втори изпълнителен шеф на сдружението, без да е посветил задоволително време, с цел да откри дали тя има компетенциите, нужни за тази роля.

„ Съветът на шефовете на ДКК не приема за достоверни внушенията, правени от Караганева на съвещания на СД, че всички нейни дейности са по разпореждане на Министерство на стопанската система. ДКК се опълчва на спекулации, че принципалът в лицето на министъра на стопанската система може да носи отговорност за дейности на Караганева, които са срещу интереса на дружеството”, написа още в уеб страницата на ДКК.

В нарушаване на Закона за обществените предприятия тогавашният длъжностен министър на стопанската система Кирил Петков, без осъществяване на конкурс назначава Ваня Караганева и Валери Белчев (настоящ длъжностен финансов министър) за членове на Съвета на шефовете на ДКК. Това написа в протокол от Съвет на шефовете на ДКК от съвещанието на 29.11.2021 година В точка 20 от същия протокол се споделя: „ На 27.08.2021 година на интернет страницата на министерството на стопанската система е оповестена обществена покана за избор на двама представители на страната за членове на Съвета на шефовете на ДКК”, още веднъж със заповед на Кирил Петков. „ В поканата отпада условието за съществуване на избран брой години управнически опит. След привършване на процедурата служебният министър на стопанската система вместо двама назначава трима членове, като представители на страната - Ваня Караганева, Чавдар Христозов и Александър Михайлов, като „ преизбира” Ваня Караганева”, се споделя още в протокола от съвещанието на ДКК.

Ваня Караганева е назначена за изпълнителен шеф на ДКК на 29 октомври 2021 година В известие на ДКК за резултата от състезанието от 18 октомври 2021 година се споделя: „ Ваня Караганева, която е самостоятелен представител на Съвета на шефовете на ДКК от септември 2021, към този момент е представител на страната след състезанието на министерството. Тя има богат административен опит в Народното събрание още от 1993 година. През 2013, 2014 и 2017 година работи като шеф кабинет в министерства на служебните държавни управления. В 40-ото, 41-ото, 42-ото и 43-ото Народно заседание е основен експертен помощник в Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред.”

Всъщност, кариерата на Ваня в Народното събрание стартира като пощальон, разясниха депутати.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР