Почивни дни, топло време – фактори, които предразполагат лятото да

...
Почивни дни, топло време – фактори, които предразполагат лятото да
Коментари Харесай

Възпаление на ухото след плуване или отит на плувеца


Почивни дни, топло време – фактори, които подготвят лятото да е сезонът, в който визитите на разнообразни плувни басейни зачестява, само че наред с хубавите страсти е допустимо да се сдобием и със здравословен проблем – гъбички по кожата на краката, при жените-цистит, а при предразполагащи фактори – инфектиране на външния слухов проход или именуван още отит на плувеца.

Причина за появяването на инфектиране на външния слухов проход (оtitis externa) е навлизането на нечиста вода в ухото, най-често при къпане в разнообразни водни басейни – река, море, публичен басейн и други. Високата мокрота и топлината в ухото обезпечават положителни условия за рамножаване на патогенни бактерии, които предизвикват инфектиране.

Предразполагащи фактори са чистотата на водата в басейните (бактериално число – брой на бактериите), прехлорирането – огромното количество хлор също нервира кожата и може да докара до напукването ѝ – показва се в микролезии, през които по-лесно бактериите проникват и водят до възпалителни промени.

Децата са доста по-уязвимо. Други предразполагащи фактори са понижената имунна отбрана, някои метаболитни болести – да вземем за пример захарен диабет, кожни болести – атопичен дерматит, някои хронични екземи.

Ушната тиня извършва протективна функционалност за кожата на външния слухов канал, само че при честото ѝ премахване, както и по-грубото разчистване, изключително с остри предмети може да нарани кожната повърхнина и да сътвори причина за улеснено нахлуване на бактерии.

Първите признаци на отита се демонстрират няколко часа след плуване. Изразяват се в чувство за раздразнение, сърбеж, парене до умерена или мощна болежка в ухото, съпроводена със заглъхване и леко намаление на слуха в някои случаи.

Погрешнен е опитът за вкарване на разнообразни предмети за почесване или премахване на остатъчната вода. По този метод може да нараните кожата, което да докара до в допълнение раздразнение, както и да се популяризира инфекцията в по-дълбоко разположените структури на ухото.

Прегледът при експерт включва първичен оглед на ушния канал и следващо разчистване, с цел да се огледа по-добре повърхността на слуховия проход и тъпанчевата мембрана. Обикновено кожата е зачервена и оточна, без засягане целостта на тъпанчевата мембрана, в множеството случаи. Издърпването на ушната мида или раздвижването на долната челюст води до увеличение на

болката в ухото.

Свързани публикации.. Отит на плувеца и препоръки за предотвратяването му 0 Отит на плувеца – болката в ухото дава по-ранни индикации 0 Отит, в резултат на бактериална зараза 0

Лечението стартира с използването на кортикостероидни кремове локално, които имат за цел понижаване на възпалението и надлежно на отока и зачервяването. Освен това се прибавят и антибиотични мехлеми, още веднъж локално , за да се отстрани патогенната флора. Най-често се сортира широкоспектърен антибиотик в комбиниране с противогъбичен препарат.

Удачно е вземането на секрет за микробиологично проучване за уединяване на извършител и следваща антибиограма за прецизиране избора на антибиотик. Докато се чака излизането на резултата се стартира емпирична терапия и по-късно при потребност може антибиотикът да бъде заменен. Локалната терапия може да бъде под формата на мехлеми, кремове или капки за уши.

От значение е капките да се слагат след авансово отменяне вероятността за нарушена целокупност на тъпанчевата мембрана, тъй като в противоположен случай с капките може да внесем инфекцията и в междинното ухо, което да докара до междинен отит.

При мощна болежка се слагат болкоуспокояващи локално – капки, съдържащи лидокаин, както и систематичен банкет на аналгин или нестероидни противовъзпалителни средства.
За профилактика на отита на плувеца може да се употребяват тапи за уши при всяко влизане , както и подробно подсушаване на ушните канали след къпане.

Нелекуваният отит може да докара както до засягане на по-дълбоко разположените структури на ухото, по този начин и на прилежащи – паротидна жлеза, мастоидния тумор и други.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР