Почистването на част от гранично контролно-пропускателните пунктове (ГКПП) на България

...
Почистването на част от гранично контролно-пропускателните пунктове (ГКПП) на България
Коментари Харесай

Митниците ще похарчат близо 6 млн. лв. за чистене на ГКПП

Почистването на част от гранично контролно-пропускателните пунктове (ГКПП) на България ще коства на Агенция " Митници " 5 759 400 лева без Данък добавена стойност, излиза наяве от регистъра на обществените поръчки. Предвидената сума е за идващите 4 години, като близо половината от тези пари ще бъдат изхарчени за почистване на пунктовете " Лесово ", " Капитан Андреево " и " Капитан Петко Войвода ".

Обществените поръчки за трите Граничен контролно-пропусквателен пункт са извоювани от позната компания - " Волф Милениум ", свързана с предприемача Румен Гайтански. Най-скъпо ще коства почистването на " Капитан Андреево " (на българо-турската граница) - 1 729 000 лева без ДДС. За тези пари сдружението " Волф Миленуим " през работните дни ще мете и ще мие с машина площите за придвижване на колите, както и местата за публично прилагане, и ще поддържа чистотата и хигиената в публичните тоалетни в региона на пункта. Освен това се задължава да извозва събраната боклук и да прави главно разчистване след естествени бедствия. 

Същите действия компанията ще извършва и на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Лесово ", за което ще получи 745 000 лева без Данък добавена стойност, и на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Петко Войвода ", който ще се чисти за 276 000 лева без Данък добавена стойност.

От четиримата претенденти за публичната поръчка двама са отстранени от процедурата, а " Волф Милениум " е предложил най-ниска цена за осъществяването на дейностите. И на трите гранични пункта компанията ще мете и мие единствено за 1 стотинка на квадратен метър. Месечното транспортиране на събраните боклуци пък ще коства сред 2709 и 13 989 лева. Ако количеството боклук надвиши заложеното от възложителя, ще се доплаща в допълнение. Договорът завършва след 4 години или при положение, че изплатената сума доближи заложената му стойност.   

Дружеството " Волф Милениум " е познато в област Хасково с публичните поръчки за сметопочистване. Справка в Търговския указател сочи, че половината от компанията се има от Катя Петрова, а другите 50% са поделени сред Христо Минков и Йовчо Кьосев. Последният до скоро е бил в Съвета на шефовете на компанията " Зауба ", която е еднолична благосъстоятелност на Румен Гайтански-Вълка. Бил е и съучастник в " Ай Ви Ойл Къмпани ", която се е управлявала от Гайтански. Освен това Кьосев се свързва и с трибуквената силова формация ВИС през компанията си " ДИГ - 94 ", която е ръководена до 2001 година от именития разбойник Димитър Димитров-Маймуняка.

Още по-любопитно е, че другият съучастник във " Волф Милениум ", която ще чисти граничните пунктове, Христо Минков, беше арестуван в края на 2017 година при спецакция на ГДБОП по съмнение за присъединяване в трафик на хора през границата. Специализираната прокуратура повдигна обвиняване на неговия наследник - Благовест, който също е имал дял във " Волф Милениум ", за началник на проведената незаконна група. Самият Минков е някогашен кмет на Свиленград и някогашен общински консултант от ГЕРБ.

30 ПЪТИ ПО-ВИСОКА ЦЕНА

Докато " Волф Милениум " печели публичните поръчки с разчистване за 1 стотинка на кв. м, същите действия излизат 30 пъти по-скъпо на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Връшка чука " и " Брегово " на границата със Сърбия. Тези два гранични пункта ще се чистят през идващите 4 години от " Еко-Титан "  за общо 133 100 лева без Данък добавена стойност. Метенето и миенето на квадратен метър ще коства 30 стотинки, а месечният абонамент за транспортиране на сметта 2250 лева

Още по-скъпо излиза чистенето на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Малко Търново ", където квадратният метър ще се мете за 30 ст. и мие за 40 ст. За този пункт и за Граничен контролно-пропусквателен пункт " Маказа "  фирмата реализатор " Мит и КО " ще получи общо 345 000 лева без Данък добавена стойност, с цел да поддържа чистотата. Справка демонстрира, че пловдивското сдружение " Мит и КО " постоянно печели публични поръчки, свързани с боклуци, както на Агенция " Митници ", така и на общини.

Много по-евтино ще излязат същите действия по разчистване на българо-румънската граница. Договорът за Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дунав мост Русе ", на стойност 207 000 лева без Данък добавена стойност, е подписан с фирмата  " РПС - РУСЕ-Пъблик Сървисиз ", която ще мете за 2 ст. на кв. м и ще мие за 8 ст. Агенция " Митници " обаче ще заплаща малко по-висока цена на същата компания за тези действия на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Силистра " - 10 и 12 ст. на кв. м. Договорът за пункт " Силистра " е на стойност 41 300 лева

БЕЗ ПОЧИСТВАНЕ?

Въпреки, че в публичната поръчка са включени и натоварени гранични пунктове като " Кулата ", " Илинден " и " Калотина " няма информация почистването им да е предоставено на някого. На уеб страницата на Агенцията за публични поръчки и отстрани на купувача на организация " Митници " няма оповестени контракти, нито протоколи от съвещание на комисия за избор на реализатор.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР