Почина тийнейджър от ромски произход, който беше прострелян в главата

...
Почина тийнейджър от ромски произход, който беше прострелян в главата
Коментари Харесай

Гръцки полицаи застреляха момче, избягало от бензиностация, без да плати

Почина младеж от ромски генезис, който беше прострелян в главата от гръцката полиция. Той е бягал от бензиностанция, без да заплати, съобщи Би Би Си.

16-годишното момче бешев сериозно положение, откакто служители на реда откриха огън след малко гонене във втория по величина град в Гърция - Солун.

Лекарите от болничното заведение Хипократ споделиха, че момчето е умряло в 10:10 локално време във вторник.

Замесеният служител на реда е арестуван и разследван.

Стрелбата е последната от поредност сходни произшествия в Гърция и възобнови дебата към полицейското принуждение в страната. При стрелбата предходната седмица младежът беше упрекнат, че е заредил колата си с 20 евробензин, преди да избяга, без да заплати.

Видеонаблюдение разкри във вторник, че четирима служители на реда са били в бензиностанцията по това време.

Момчето потеглило, преследвано от полицията на мотоциклети, а 34-годишен служител на реда изясни, че е разкрил огън, откакто младежът обърнал колата си към тях, за да се блъснев тях.

Според локални медии служителят на реда е бил освободен под домакински арест в очакване на правосъдно решение дали да остане в ареста.

Той към този момент се яви пред съда, упрекнат в опит за ликвидиране и други закононарушения.

Министърът на гражданската отбрана Такис ​​Теодорикакос, който дава отговор за службите за сигурност на Гърция, написа в Туитър, че е " надълбоко тъжен " от гибелта на момчето.

„ Случаят се проверява от съда, който е единственият способен да реши обстоятелствата и отговорностите “, добави той.

Инцидентът провокира дни на всеобщи митинги измежду членовете на ромското население на Гърция.

Снимка: Getty Images

Ромите са най-голямата малцинствена група в страната, за която се твърди, че наброява към 270 000 души, живеещи най-вече в спонтанни жилища.

Демонстранти в Солун горяха гуми и кофи за отпадък в западната част на града, преди да хвърлят бензинови бомби по полицията, оповестиха локални медии.

Протести имаше и в няколко други града, в това число в столицата Атина.В петък някои стачкуващи скандираха: „ Не беше бензинът, не бяха парите, ченгетата стреляха, тъй като беше ром “.

Панайотис Сабанис, началник на Ромската федерация на Централна и Западна Македония, прикани за " правдивост " за убийството.

" В Гърция има расизъм против нас. Това не е първият случай на полицейска пукотевица против ром единствено тъй като е ром ", сподели той предходната седмица.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР