Почина ръководителят на Клиниката по функционална диагностика на нервната система

...
Почина ръководителят на Клиниката по функционална диагностика на нервната система
Коментари Харесай

Без време ни напусна проф. Екатерина Титянова от ВМА

Почина ръководителят на Клиниката по функционална диагностика на нервната система на ВМА - проф. Екатерина Титянова, д.м.н., оповестиха от Военната болница.

Ръководството и персоналният състав на Военномедицинска академия (ВМА) изричат съболезнования на роднините и околните на проф. Екатерина Титянова, д.м.н. - началник на Клиника по функционална диагностика на нервната система на Военномедицинска академия. Паметта ѝ бе почетена с едноминутно безмълвие на постоянния доклад на началника на ВМА генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н. с ръководителите на клиники и звена в лечебното заведение.

Екатерина Титянова e професор по неврология, лекар на медицинските науки и началник на клиника " Функционална диагностика на нервната система ".

Член е на Факултетния съвет и управлява катедра " Неврология, психиатрия, физиотерапия и рехабилитация, превантивна медицина и публично здраве " при Медицинския факултет на СУ " Св. Климент Охридски ", създател и титуляр е на дисциплината " Нервни заболявания " в него. От 2013 година е учен на Българската академия на науките и изкуствата, а от 2015 година - учен на Сръбската кралска академия.

Проф. Титянова приключва медицина през 1982 година в Медицинска академия - София. Започва работа като невролог в райнната болница на град Гоце Делчев. През 1983 година Постъпва като помощник в Катедрата по неврология на Медицинска академия, София. По-късно става началник на неврологично поделение при Университетската профилирана болница по неврология и психиатрия " Св. Наум " ЕАД, София и на Лаборатория по клинична невросонография.

Проф. Титянова е специализирала неврология, невросонология и двигателен надзор на походката в влиятелни университети в Австрия, Съединени американски щати, Мексико, Германия и Финландия. Научните й приноси са в региона на мозъчносъдовите болести, невросонологията, хемореологията, двигателния надзор на походката самостоятелните нарушавания и неврорехабилитацията. Иноватор е в проучването на походката посредством електронен разбор на стъпките и развива нови посоки в неврорехабилитацията в България.

Проф. Екатерина Титянова е деен член на национални и интернационалните организации и фондации и е координатор за България по стратегиите за следдипломно образование към Световната федерация по неврология. Учредител и ръководител е на Българската асоциция по невросонология и мозъчна хемодинамика.

Член е на Изпълнителния комитет на Изследователската група по невросонология към Световната федерация по неврология. Утвърждава се като интернационален специалист по мозъчни инсулти за Централна и Източна Европа и е представител за България в групата " Женска самодейност за мозъчен инсулт в Европа " на Европейското сдружение по инсулти.

Тя е удостоена с Почетен знак на Министерството на защитата (2016), орден " Петър Берон " на Българската академия на науките и изкуствата (2017) и почетна грамота на Българския червен кръст за проявен хуманизъм (2018). Носител е на огромната премия " Питагор " 2018 година за повсеместен принос на Министерството на образованието и науката. Има награди от национални и интернационалните научни конгреси.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР