Почина Михаил Горбачов. Последният ръководител на Съветския съюз си отиде

...
Почина Михаил Горбачов. Последният ръководител на Съветския съюз си отиде
Коментари Харесай

Почина Михаил Горбачов: Последният ръководител на СССР си отиде на 91 години

Почина Михаил Горбачов. Последният началник на Съветския съюз си отиде на 91 години след дълготрайно боледуване. 

Михаил Горбачов е роден през 1931 година. Завършва „ Право “ в Московския държавен университет. По време на следването си се среща с бъдещата си брачна половинка Раиса. Става член на Комунистическа партия на Съветския съюз през 1952 година и стартира партийна кариера – първо в Комсомола, след това в самата Комунистическа партия на Съветския съюз. След 1980 година към този момент е член на Политбюро.

След гибелта на Константин Черненко, по предложение на външния министър Андрей Громико, Горбачов е определен за общоприет секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз. На 11 март 1985 година той става първия руски водач, роден след Октомврийската гражданска война.

Михаил Горбачов се пробва да организира стопански промени, с които да извади Съветския съюз от настъпилата рецесия. При неговото ръководство се появяват понятията „ перестройка “ и „ публичност “ – блян надлежно към слагане на стопанския живот на модерни „ релси “ и към независимост на изложение, след дългогодишна цензура.

Горбачов остава в историята като държавника, при който Съюз на съветските социалистически републики стартира да се разпада, само че също по този начин и като водача, дал подтик към демократизацията на Източна Европа.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР