Победителите първо печелят, а после отиват на война, докато победените

...
Победителите първо печелят, а после отиват на война, докато победените
Коментари Харесай

Металният вкус на войната

" Победителите първо печелят, а след това отиват на война, до момента в който победените първо потеглят на война, а след това търсят по какъв начин да завоюват. " Ако тази мисъл на китайския боен мъдрец Сун Дзъ се окаже вярна и за войната в Украйна, Кремъл ще наподобява победител единствено в пропагандния балон на следените си медии. Списъкът с печеливши при подобен спор обаче е къс - губещите постоянно са доста повече.

Извън човешките нещастия първите ясни жертви на войната в този момент са стопански. През последните епохи доста пъти са се правили опити една страна да уязви стопанската система на друга, само че в никакъв случай в човешката история това не се е случвало в мащаба, който в този момент предизвикват глобите против Русия. И както във всяка война, жертвите в никакъв случай не са единствено от едната страна. Шокът няма да е единствено за съветската стопанска система и резултатите от това стремително пренареждане ще се усетят по целия свят.

В този брой на " Капитал " избрахме да разкажем за това по какъв начин се трансформира търговията с метали. Руската стопанска система през последните десетилетия с крепи и пораства най-много с износа на разнообразни първични материали. Най-известни и печеливши са, несъмнено, газът и нефтът, само че най-голямата по повърхност страна в света е и измежду най-големите производители в света на метали като алуминий, мед, злато, стомана, никел и прочие Макар че към този момент над износа им няма наложени наказания,.

В седмиците преди да стартира спорът в Украйна, а и в първите му дни, Путин, правилният му външен министър Лавров и други придворни бяха издали ултиматум към НАТО. В него се споделяше, че организацията не просто би трябвало да спре да се уголемява към Русия, само че и да се върне в границите си от преди 1997 година Това звучеше изключително заплашително за България, Румъния и другите балкански страни, които влязоха в съюза след тази дата. Когато обаче войната избухна, реакцията на НАТО - като цяло и на най-силните му членове като Съединени американски щати и Англия - беше толкоз безапелационна, че този въпрос не беше издигнат в никакъв случай повече. Сега обаче се случва даже още по-голямо дипломатическо проваляне за Путин.
Реклама
Тази седмица стана ясно, че НАТО най-вероятно даже ще се реалокира още по-близо до Русия, откакто Финландия и Швеция обявиха, че стартират процедура, която да докара до подаване на молба за участие през лятото. От централата на отбранителната организация пък дадоха обещание, в случай че това се случи, приемането да отнеме няколко седмици, а не както нормално се случва - години. Само за месец процентът на хора, които поддържат влизането в НАТО в двете страни, се усили съвсем три пъти. Руската експанзия сподели напълно нов и извънредно нерационален риск, който явно може да бъде възпрян единствено със мощна войска и потребление на преимуществата на груповата защита. (Още за влизането на Швеция и Финландия в НАТО - в.)

Малко в сянката на войната тази седмица мина една извънредно добра за България вест. В София беше основан Институт за компютърни науки и изкуствен интелект, който има капацитета да ускори внезапно развиването на българския софтуерен бранш. Институтът е структуриран като особено звено към Софийския университет, само че равнището на създалите го хора, както и комбинацията от обществено и частно финансиране демонстрират доста сериозна упоритост. Подобни институти са в основата на триумфа на софтуерните браншове на стопанските системи в Израел, Швейцария и даже Съединени американски щати. (Вижте повече за него.)
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР