Победата на Румен Радев се очерта още през последните няколко

...
Победата на Румен Радев се очерта още през последните няколко
Коментари Харесай

Германски експерт: Победата на Радев е тежък удар срещу Борисов и политическата класа


Победата на Румен Радев се очерта още през последните няколко дни. Но ме изненада, че той завоюва по този начин безапелационно. За доста някогашни гласоподаватели на ГЕРБ, които още на първия тур избраха други кандидати за поста, кандидатурата на Цецка Цачева явно не е била задоволително безапелационна.

Това споделя немската политоложката Йохана Даймел пред Дойче веле във връзка президентскити избори у нас и успеха на Румен Радев.

"Сега всички обсъждаме триумфа на един дилетант в политиката - Доналд Тръмп, който бе определен за президент на Съединени американски щати. За България обаче това не е нищо ново - и преди сме виждали по какъв начин изцяло незнайни претенденти могат да реализират триумфи с популистки пароли. Можем да допуснем, че Радев е съумял да притегли гласовете на гласоподавателите, които другояче гласоподават за Движение за права и свободи. Както и на тези, които на първия тур дадоха гласа си за Марешки и за претендента на АБВ. Ще бъде значимо да се види по какъв начин в последна сметка са дали своят вот всички тези българи, които до последно не можеха да се решат за нито един от двамата претенденти. Накратко: това беше един протестен избор против досегашната политика, против политическия истаблишмънт. И най-много - тежък удар за кабинета "Борисов".

По мотив оставката на Борисов Даймел споделя следното: Ще отговоря малко ексцентрично: за относително малко време Борисов на два пъти се опари с женски кандидатури. Смяната на българската кандидатка за Организация на обединените нации - Георгиева на мястото на Бокова - беше също толкоз огромна злополука, колкото и късното издигане на Цачева. А това е доста мъчително за мачо като него, който има вяра, че може да се оправи с всяко предизвикателство, в случай че просто фамилиарничи и се държи като човек от народа. Има и друго: поради отдръпването на АБВ от ръководството и поради проблемите в Реформаторския блок, Борисовото държавно управление на малцинството към този момент няма солидна база за ръководство. В същото време изследванията споделят, че въпреки да губи поддръжка, ГЕРБ продължава да бъде най-силната партия в България. А това значи, че при възможни предварителни избори Борисов ще тръгне да си търси нови сътрудници, които по всяка възможност ще припознае в лицето на Движение за права и свободи и на националистическите обединения.

На въпрос дали "оставката на Борисов ще докара до нова фаза на неустойчивост в България" Даймел споделя следното: Пределно ясно е, че скорошното осъществяване на предварителни избори крие опасности. Предизборната битка стартира де факто още през днешния ден и се притеснявам, че в нея няма да надделеят рационалните причини. Очаквам по-скоро мръсна популистка борба. А това несъмнено няма да се отрази добре на България.

"Много пъти беше казано, че този президентски избор съставлява и избор сред проевропейската и проруската ориентировка на страната. И в случай че в този момент възникне вакуум в ръководството, Москва ще разполага с още повече благоприятни условия да ускори въздействието си върху политиката и стопанската система на България", споделя още специалистът.

"Макар по конституция българският президент да не дефинира външната политика, той въпреки всичко може да дава тенденция. Видяхме го при Плевнелиев, видяхме го и в предизборната акция на Радев. Докато първият предупреждаваше за заплахата от разгръщане на съветското въздействие в България, другият ще бъде запомнен с жестовете си към Москва. За никого не е загадка, че Русия въздейства на българската политика и стопанска система. И в този момент въпросът е по какъв начин ще се развие това въздействие оттук насетне. Ако рамковите условия вътре в самия Европейски Съюз бяха все още по-благоприятни, предвид на идното българско председателство на Европейски Съюз новият президент би могъл да изиграе значима роля - да вземем за пример като отвори нови канали за връзка с Москва и спомогне за понижаване на напрежението сред Европейски Съюз и Русия. За страдание обаче действителностите са напълно други", споделя в умозаключение немската политоложката Йохана Даймел. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР