Победата на Милош Земан на изборите в Чехия и новият

...
Победата на Милош Земан на изборите в Чехия и новият
Коментари Харесай

Как победата на Земан може да принуди Бабиш да работи с националиста Окамура

Победата на Милош Земан на изборите в Чехия и новият мандат, който печели, слагат въпроси за образуването на държавно управление на страната, защото " вторият късмет " на милиардера Андрей Бабиш да сформира кабинет зависи в огромна степен от президента.

Така обобщават чешки и интернационалните издания резултата от преизбирането на Земан, което, въпреки и с дребна преднина, обрисува вероятни разновидности за идващото държавно управление, каквото не може да се сформира сполучливо (като мине избор на доверие) месеци след вота през октомври.

Сблъсък на визии

" Ню Йорк таймс " отбелязва, че съперникът на Земан на балотажа, Иржи Драхош, е предложил явен ангажимент освен към участието в Европейския съюз, само че и към полезностите на блока за разлика от евроскептичния Земан. " Отхвърляйки визията му, страната, наподобява, ще продължи в същата евроскептична посока като съседите Унгария, Полша и Словакия ", написа вестникът и цитира анализатора Михал Коран от основания в Прага институт " Аспен ": " Руснаците не биха могли да са по-щастливи... Европа сама се разделя, без те да би трябвало да вършат доста. " Според Коран триумфът на Земан се дължи на дълбоките разделения в чешкото общество, само че и на " способността на Земан да се възползва от терзанията на доста чехи отвън благоденстващите градове ". Пример би могъл да е въпросът за миграцията, която има пренебрежими стойности в Чехия.

Вероятно на успеха му ще се гледа с терзание в страните, които са обичайни съдружници на Чехия, Франция и Германия, като опасност за опитите за по-нататъшна евроинтеграция, написа още " Ню Йорк таймс ". " Ще би трябвало да продължат да се преценяват с непредсказуем, недодялан популист, с министър председател олигарх и поддръжката на комунистите ", споделя Коран.

Елишка Хашкова Кулидж, авторитетна социална фигура и покровител на Земан, споделя, че доста от страховете от него на Запад са пресилени - задачата му по думите ѝ са по здравословни връзки с Русия, а не подчинени такива. Кулидж споделя, че въпреки да не харесва вулгарността му, е склонна да не обърне огромно внимание на някои от минусите му, обезщетени от дълбочината на опита му.

 Томио Окамура.
© Asociated Press

Томио Окамура.

Победа или тъга за Бабиш

Според Ню Йорк таймс " преизбирането на Земан е и победа за премиера милиардер Андрей Бабиш, назначен и подкрепян от Земан и получил още един късмет след проваления първи опит за образуване на държавно управление, когато кабинетът на Бабиш не мина вота на доверие преди две седмици. Дни преди изборите на фона на изследвания, даващи близки резултати на него и противника му Драхош, Земан - първият директно определен държавен глава на страната - даде сигнал, че не би желал да остави назначението на нов министър председател при положение на неуспех в ръцете на съперника, в случай че последният завоюва.

Политологът Йозеф Млейнек, представен от " Франс прес ", счита, че проруската и прокитайска ориентировка на Земан (свързана основно с обкръжението му и хора от значими стопански групировки, съпътстващи го в Русия и Китай) ще се отрази върху бъдещия кабинет, защото " тези групировки ще се стремят към въздействие в него ". " Франс прес " напомня неизгодната позиция, в която бе подложен Бабиш, откакто кабинетът му на малцинството (той получи общо 78 от 200 депутатски места) с министри от АНО и самостоятелни специалисти бе изрично отритнат на 16 януари от депутатите на осемте останали политически сили. Тези партии не гледат с положително око на обвиняванията против премиера в машинация с европейските дотации - спекулация от 2007-2008 година Земан му даде още една опция да стартира договаряния за ново държавно управление още в сряда, без да знае резултатите от изборите.

" Милош Земан реализира към този момент задачата си и няма да има повече потребност от Андрей Бабиш. На мястото на последния по-скоро щях да съм внимателен, в сравнение с благополучен ", разяснява анализаторът Иржи Пехе. " Според мен здравият съюз сред Земан и Бабиш полека-лека наближава края си ", сподели той за Агенция Франс Прес.

Каквато и да е истината, Бабиш поздрави Земан и приветства успеха му с думите " в случай че президентът беше изгубил, щеше да се наложи да бързаме " за сформиране на държавно управление. " Сега ще има повече време ", добави той, представен от " Политико ".

Кабинет със социалдемократи и националисти?

Проблемът на Бабиш съгласно " Франс прес " и чешкият в. " Днес " е, че партията, с която би желал да работи и която би му дала нежно болшинство в Народното събрание - Гражданската демократическа партия - няма същото отношение към него и сходно на множеството парламентарни партии го заобикаля поради обвиняванията в машинация с евросубсидии, които тегнат над него. Затова пък тези, които му се оферират - крайнодясното и евроскептично Движение " Свобода и директна народна власт " и Комунистическата партия на Чехия и Моравия, не са добре пристигнали, защото Бабиш не желае да сложи под въпрос участието на страната в Европейски Съюз.

Комунистите са благосклонни към избрания отново президент, както и водачът на " Свобода и директна народна власт " Томио Окамура, чието придвижване за пръв път получи над 10 на 100 от гласовете на изборите през октомври. След неуспеха на опита за държавно управление на малцинството Томио Окамура, предприемач от японски генезис с националистически възгледи, който оглавява СПД, може още веднъж да потърси място в кабинета.

Победата на Земан беше приветствана от Окамура, който сподели пред медиите в изборната нощ: " Очевидно е, че от ден на ден жители на Чехия могат да мислят независимо. Президентът Земан предизвиква директната народна власт, антиимигрантски и антиислямски надъхан е, родолюбец е и води война против интернационалния тероризъм. "

И други се застъпиха за Земан, само че съгласно разбор, оповестен във в. " Хосподарске новине ", и Земан не е апатичен към Окамура. За отбелязването на успеха му предизборният му щаб обаче кани и Милан Хованец - някогашен вътрешен министър от държавното управление на социалдемократите, водено от Бохуслав Соботка, до парламентарния избор. " Защо му е (на Земан) да изведе Хованец и Окамура пред камерите? " Така е допустимо социалдемократите и партията на Бабиш АНО да образуват идващото държавно управление не без поддръжката на СПД - придвижването най-далеч в дясната част на политическия набор, влизало в Народното събрание в Чехия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР