По заповед на министъра на околната среда и водите Емил

...
По заповед на министъра на околната среда и водите Емил
Коментари Харесай

Масови проверки по фирми за отпадъци, ТЕЦ-ове и др.


По заповед на министъра на околната среда и водите Емил Димитров стартират всеобщи инспекции на сдружения, притежаващи разрешителни за действия с боклуци и сложни разрешителни (КР), издадени по реда на Закона за запазване на околната среда. Проверките започват в  областите Монтана и Пловдив. Те целят да открият съблюдават ли се изискванията по разрешителните документи или сложни разрешителни, има ли на площадките въведени в употреба съоръжения и уреди, по какъв начин се ръководят формираните боклуци от активността и съблюдават ли се изискванията по издадените единодушия по известия за трансграничен транспорт на боклуци.

Във връзка с предписание на Върховна административна прокуратура и заповед на министъра на околната среда и водите стартират инспекции и на ТЕЦ-ове, като за всеки един от тях са избрани съответен обсег и параметри на инспекцията. Същевременно ще се ревизират всички други съществени оператори, осъществяващи действия по енергийно оползотворяване на боклуци, за попречване замърсяване или увреждане на съставни елементи на околната среда. Проверките би трябвало да открият съблюдават ли се всички условия от документите по член 35 от Закона за ръководство на отпадъците или Комплексни разрешителни.  Ще се открива фактическото положение на сдруженията, подхождат ли на изискванията в комплексното позволение и на използваното законодателство по околна среда, както и  монтирани ли са плануваните в разрешението оборудвания (пречиствателни уреди – филтри, автоматизирани системи за осъществяване на лични непрекъснати измервания и други).

С цел усилване на контрола министър Димитров внася на следващия ден в Министерския съвет промени в Устройствения устав на Министерство на околната среда и водите, с които се основава нова дирекция „ Национален координационен център “, посредством който ще се набира,  наблюдава и проучва нужната информация, за обезпечаване опазването на съставените елементи на околната среда, както и факторите, които замърсяват или повреждат околната среда. Центърът беше образуван след встъпването в служба на министър Димитров като оперативна единица за подкрепяне активността на Министерство на околната среда и водите.

Чрез основаването на независимо административно звено, със характерни функционалности по наблюдение и събиране на информацията, ще се увеличи координацията със профилираните административни звена, както и другите органи на власт, осъществяващи контролни пълномощия според екологичното законодателство. Чрез „ Националния координационен център “ ще се даде опция за превантивно обозначаване на възможни проблеми и навременно взимане на аргументирани решения. Звеното ще работи в тясно съдействие с районните органи на власт, които реализират държавната политика в областта на околната среда, включително Регионални инспекции по околна среда и води, Басейнови дирекции и Дирекции на националните паркове.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР