По закон Мария Стоянова има право да се върне в

...
По закон Мария Стоянова има право да се върне в
Коментари Харесай

СЕМ освободи от състава си Мария Стоянова по нейна молба

По закон Мария Стоянова има право да се върне в Българска национална телевизия, където работеше, преди да стане член на Съвет за електронни медии

© Надежда Чипева Още по тематиката
Президентът и Народното събрание ще попълнят квотите си в Съвет за електронни медии по друго време

Решението бе гласувано дефинитивно в Народното събрание
17 май 2018
Вежди Рашидов внесе ремонти в Закона за радиото и малкия екран

Предложението на ръководителя на комисията по просвета и медии и още петима депутати е обвързвано с мандатите на членовете на регулаторния орган Съвет за електронни медии
4 май 2018
Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд по текст в медийния закон

Законовото ограничаване пречи на попълването на състава на Съвета за електронни медии
14 мар 2018 На съвещанието си през днешния ден Съветът за електронни медии (СЕМ) приключи пълномощията на Мария Стоянова като член на този орган. Решението бе признато с пет гласа " за ", включително и гласът на самата Стоянова. Вчера тя е подала молба до медийния регулатор да бъде освободена като негов член, защото законовият й шестгодишен мандат изтече на 1 юни.

Мария Стоянова влезе в Съвет за електронни медии от квотата на президента Росен Плевнелиев през 2012 година, като през 2016 година бе определена и за ръководител на Съвет за електронни медии с мандат от 1 година. Сега на освободеното от нея място президентът Румен Радев би трябвало да уточни нов човек, чака се това да стане скоро.

Медийният регулатор се състои от петима членове, от които трима се избират от Народното събрание, а двама се назначават от президента за период от 6 години.

При други сходни случаи, когато мандатът на даден член на съвета е изтичал, без да бъде навреме посочен нов човек на негово място, практиката до момента е била да се изчака оповестяването на новото предопределение, без да бъде прекратявано правното отношение на индивида с изминал мандат. Тази процедура в действителност е противоконституционна, доколкото с приключването на мандата автоматизирано се приключват пълномощията, само че тя е необятно публикувана освен в Съвет за електронни медии.

" Мандатите би трябвало да свършват в точния момент, по тази причина помолих сътрудниците си в регулатора да бъда освободена. Вярвам, че всеки идващ член на Съвет за електронни медии би трябвало да прави повече от предшествениците си ", разяснява пред " Капитал " Стоянова.

Законът за радиото и малкия екран планува, че на членовете на Съвет за електронни медии се пази работното място, което са заемали, преди да стартират мандата си в регулатора. Преди да влезе в Съвет за електронни медии, Мария Стоянова работеше в Българска национална телевизия, само че към този момент не е ясно дали тя ще се върне там, защото това е нейно право, не и обвързване. " Ще отида там, където има потребност от мен. Когото и да назначат на моето място, ще бъда разполагаем да му оказвам помощ, в случай че има потребност от това, тъй като имам вяра в приемствеността ", разяснява Стоянова.

Сега на ход е президентът Румен Радев, от който се чака да предложи нов член на медийния регулатор евентуално в границите на седмица.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР