По време на война няма много възможности за изкуството. Повечето

...
По време на война няма много възможности за изкуството. Повечето
Коментари Харесай

Призрачната армия от артисти, която отне западния фронт от Хитлер

По време на война няма доста благоприятни условия за изкуството. Повечето актьори заменят четките с пушки, микрофоните се трансформират в гранати, писалките отразяват сражения и жертви, фотосите са извънредно жестоки. Всичко това се прави с една единствена цел – да се разпали яростта на воюващите.

В навечерието на Коледа 1943 година американската войска се приготвя за десанта в Нормандия. Смята се, че тази маневра ще разреши на руснаците да стартират да напредват, а Хитлер няма да има избор и ще стартира да отклонява запаси за западния фронт. Има един главен проблем – до този миг германците са съумели да трансфорат Франция в цитадела.

На война всичко е разрешено, затова армията рекрутира по този начин наречената призрачна войска. 23 щаб квартира събира бойци със специфични умения. Призрачната войска наброява към 1000 актьора, измежду които ще открием артисти, аудио техници, рекламисти и други изобретателни хора. След прекосяването на образование, всички отпътуват за Англия, а по-късно би трябвало скрито да се внедрят във Франция и да се приготвят за нашествието. Първите 15 индивида идват на Омаха на 14 юни 1944 година

В идващите два месеца цялата дивизия ще се събере и приготви за офанзива. И какво може да създадат група актьори с положително въодушевление във военно време? Със сигурност не са боядисвали танковете със знаците на мира. Тяхната основа задача е да вършат колкото се може повече пакости. До края на войната тяхната съществена задача ще е да измислят нови и нови измами. Нека стартираме през цялото време.

Първата им огромна задача идва с интервенция „ Слон “. Артистите се преобличат като бойци от втора бронирана дивизия. Аудио техниците и художниците бързо стартират да се намесват в проекта. За един ден предиздвикали всички танкове на дивизията да стартират да обикалят и да форсират моторите, да минават през наклони, да се изкачват и още доста други сходни маневри.

 Battle_of_Brittany_-_Brest_02

Снимка: By Unknown author – United States Army US Army Post-Work: User:W.wolny, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=496639

След това надули съществено количество надуваеми танкове и ги позиционирали в съответна точка. Аудио записът се въртял много дълго от големи тонколони, а някои актьори отишли в околните питейни заведения, предрешени като пияни бойци и почнали да пускат клюки, че са повече от 30 000 души с най-съвременната военна техника.

Докато немските шпиони предавали, че 2-ра дивизия е страховита, същинската от дълго време отпътувала в борба. Артистите не останали и без загуби, двама от тях умират и още 15 са ранени, когато се пробват да реалокират артилерийския огън от една позиция в друга. Операция Бетембург е друга занимателна задача, в която артистите би трябвало да заблудят германците, че 23-та дивизия, която лагерува покрай Париж, на практика се намира на друга локация. Генерал Уолтън Уокър желае неговата дивизия да заблуди съперника, че разполага с бронетехника, въпреки и такава да липсва.

Докато сражението се призрачната войска би трябвало да направи по този начин, че американските бойци да наподобяват по този начин, като че ли посрещат подкрепление от танкове. 500 индивида са отделени, с цел да изиграят ролята на близо 8000 боеца. Целта на занятието е немските бойци да се отделят от Мец и даже да не осъзнават какъв брой слаби са сега нападателите.

В близката гора, господата ще разпънат дузина надуваеми танкове М4 Sherman. Озвучителната техника в камионите била готова да направи специфичен концерт за 10 часа вечерта. Минути откакто песента на веригите стартира да облъчват съперника, лейтенант Дик Сиракюза стои близо и пуши умерено, когато един полковник, въоръжен с гранати и автомат Томпсън с дисков пълнител изскача от храстите:

„ - Какво по дяволите става тук, синко?
– Какво имате поради, полковник?
– Какво вършат всички тези танкове тук? “
При опит да се изясни на полковника, че танкове няма, той отвръща:

„ Не ми ги обяснявай на мен тези, аз знам какво слушам! Това са танкове някъде там и никой от командването не ми е казвал, че ще има танкове! “

След като излиза наяве, че полковникът е пропуснал брифинга за илюзия на съперника, се усмихнал и по-късно си тръгнал. Междувременно радио операторите се постарали да открият подправена връзка с въображаемата танкова дивизия. Тук още веднъж актьорите трябвало да стартират да водят разговори и да изясняват какви маневри би трябвало да създадат.

 Ghostarmypatch

Снимка: By US Dept of Defense – Dept of the Army – Institute of Heraldry, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36713335

Немците най-вероятно не можели да схванат за какво съперникът е толкоз малоумен. Все отново 10 артиста от другата страна са се постарали да звучат като най-малко 15, приемайки заповеди, насочвайки „ танковете “ в избрана посока. На идната заран (16 септември), около чучелата се запалили огньове, с които да се симулира закуската на танкистите. Голяма част от призраците за следващ път се облекли в униформи на 6-та танкова дивизия, която по този начин и не съществувала и отпътували за Бетемборг и други близки градове.

И надлежно до вечерта германците знаели, че 6-та дивизия разполага с танкове и са най-малко 8000 души. И по този начин до момента в който пристигна същинската танкова дивизия, германците не престават да се прегрупират и да оголват фронта си, очаквайки надуваемите танкове, които по този начин или другояче в никакъв случай не идват. Един от шедьоврите на 23-та дивизия е основаването на толкоз необикновен спектакъл за немския генарал Херман-Бернхард Рамке. Неговите бойци се сражавали в Брест и надлежно градът бил нужен по няколко аргументи. Ще се обезпечи териториално предимство, успеха ще даде по-висок морал на бойците и също по този начин ще накара германците да се опасяват.

Единственият проблем е, че бойците на Рамке ще се бият за това парче земя до последния човек. Призрачната войска би трябвало да сътвори илюзията за нахлуване по фланговете, в това време американците имат намерение да ударят фронтално. Техниците за следващ път получават два танка от 6-та дивизия, която е отпътувала от тази точка преди цели 2 седмици. Артилерията също липсвала и борбата ще се води напълно сред хора или най-малко сред хора и актьори.

Отрядът на капитан Оскар Сийл би трябвало да извърши следващата прелестна машинация. Неговата работа е с 200 индивида да пресъздаде идващата на 2 километра 15-та танкова дивизия, която заплашва немския десен фланг. В късния следобяд виждат какъв брой БТР са разрушени от германците и осъзнават, че се намират извънредно покрай злокобно стълкновение. Там надуват 53 танка, както и други фалшификати на военна техника. Пристига танк от 709-та танкова бригада, който да направи маркировката от вериги в калта.

От 10 и 30 вечерта до среднощ аудио системите не престават да свирят своята добре позната ария. Техниците първоначално пускат единствено звука от един танк, а по-късно не престават с още повече и повече, до момента в който немците не стартират да имат вяра, че няма да има пехота, а единствено танкове. В идващите вечери упражнението се повтаря, с цел да се знае, че идват танковете на 2-ра и 3-та бригада. На 24 август се разпъват палатки, палят се огньове, призраците за следващ път закусват и илюзията е толкоз извънредно сериозна.

Сержант Боб Томпкинс си спомня, че постоянно е следил по какъв начин германците от кулата на църквата не стопират да гледат към надуваемите танкове, биноклите им проблясвали непрекъснато. Илюзията обаче е толкоз безумна, че когато артистите с униформи на 6-та дивизия стартират да се разхождат след пехотата, някои изскачат и ги прегръщат радостни. Към 10 вечерта всички танкове се изпускат, аудио представителите стартират още веднъж да озвучават градчето и се придвижват в нападателна позиция – на към километър от портите на града.

 DummyShermanTank

Снимка: By United States Army – http://www.psywarrior.com/DeceptionH.html, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4129519

Следва още един спектакъл и надуване на чучела на новата позиция и от 11 без 15 вечерта до 1 и 15 не престават да свирят обичаната ария на танк Sherman. На идната заран, когато отрядът се е изнесал и оставил единствено надуваемите танкове, немците нямат самообладание да изсипят цялата си артилерия. Глупостта на американската войска също не остава незабелязана. Когато идват действителните танкове, те вземат решение да последват посоката на надуваемите и по този начин към 5 танка попадат в полезрението на немската артилерия и са разрушени на пух и прахуляк.

Друга част от майсторите на заблудата основават подправена артилерия, боядисват и оформят празните артилерийски снаряди и още веднъж ги подреждат до подправените оръдия. Съответно те би трябвало да симулират пукотевица и да подкрепят главната батерия. Резултатът за следващ път е занимателен, осбено откакто последните пиротехници съумяват да се скрият надълбоко в дупката и да слушат по какъв начин падат немските снаряди върху тях.

Накрая излиза наяве, че немската артилерия е отделила към 20 оръдия, които да стоварят снарядите си върху няколко гумени танка. Резултат от това стълкновение обаче няма. Американците не осъзнават, че Рамке има към 38 000 боеца и ще държи града още 27 дни. Самата войска продължава да работи извънредно добре и да предлага най-различни занимания на своя съперник. До края на войната, те са употребявали всичко научено от специфичните резултати и мнозина вярвали, че американската бойна промишленост в действителност е запретнала крепко ръкави, с цел да достави многочислена техника и запас, а истината е, че всичко било една голяма машинация.

Не би трябвало да забравяме, че американците също са попадали в този капан. Когато избухва Косовската война, сърбите бързо намират доста щастливо приложение на новата военна техника и умните ракети на Съединени американски щати. Всички те са с топлинно ориентиране, само че от високо никой не може да разбере какво в действителност демонстрират камерите. Една реката коства към 10 000 $ за произвеждане, до момента в който сърбите бързо сглобявали дървени танкове, добре боядисани и подготвени за борба. Инфрачервените датчици се заблуждавали доста елементарно с слагането на духалка, която в кухината на танка да затопля въздуха по този начин, като че ли работи мотор. Себестойността на тази машинация коствала към 200 $. Може да си визиите какво развлечение е падала, когато водачите са разтоварвали ракетите си.

Заглавна фотография: By US Army Photograph – Library of Congress – https://lccn.loc.gov/90707669, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2521223

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР