По време на управлението на крал Луи XIV един загадъчен

...
По време на управлението на крал Луи XIV един загадъчен
Коментари Харесай

Кой е бил мъжът с желязната маска

По време на ръководството на крал Луи XIV един мистериозен мъж прекарал десетки години, заключен в Бастилията и други френски затвори. Самоличността му е същинска загадка, защото от самото начало той носил маска.

Маската била направена от компактно черно кадифе и покривала цялото лице на пандизчията. Никой по този начин и не разбрал името му или точната причина, поради която е лишен от свободата си.

Много от актуалните историци са разкрили задоволително доказателства за съществуването на този неизвестен пандизчия. Неговият живот е ентусиазъм за Александър Дюма и Волтер, които, с цел да засилят драматизма на героя си, описали маската му като желязна.

Стотици са хората, които са спрягани за мистичния човек зад маската, като измежду тях са член на кралското семейство, изпаднал в недружелюбност френски военачалник и даже известния драматург Молиер.

Историческите доказателства обаче сочат, че единствено двама от евентуалните пандизчии са били в ареста в същия исторически интервал. Единият е Еркол Матиоле, а другият – Есташ Доже.

 Желязна маска

Матиоле е италиански граф, който една вечер е похитен и вкаран в пандиза дружно с прислужника си, след опит да саботира Луи XIV при завладяването на италиански земи през 1678 година. Псевдонимът му като пандизчия бил Маршиоли и се твърди, че бил заровен с маска на лицето.

Открити документи от времето на Луи XV и Луи XVI свидетелстват за заключен италиански аристократ с маска на лицето.

Друга доктрина обаче твърди, че Матиоле е умрял по-рано от времето, в което стартира да се приказва за индивида с желязната маска. Според някои историци зад маската е бил Есташ Доже.

Неговата заповед за арест е издадена през 1669 година. Към нея е бил прикован декрет от царския министър, инструктиращ тъмничарите да лимитират по всевъзможен метод разпространението на самоличността на пандизчията, а приключването на информация се наказвало със гибел.

Към пандиза Доже е превозен посредством изцяло покрито транспортно средство, тъй че никой да не види лицето му. Конспирациите към него обаче не стопират до тук, като се твърди, че името му е единствено псевдоним, с който да се скрие благородният му генезис.

Някои митове описват, че Доже в благородник, провел убийството на Луи XIV, а съгласно други той е бил брат-близнак на френския крал и евентуален съперник за трона.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР