По време на търговията в четвъртък японската йена продължава да

...
По време на търговията в четвъртък японската йена продължава да
Коментари Харесай

Японският финансов министър Асо не изглежда притеснен от сериозно поскъпващата йена



По време на търговията в четвъртък японската йена продължава да нараства внезапно, най-много по отношение на щатския $, откакто финансовият министър на страната Таро Асо означи, че на този стадий не вижда нужда от намеса на валутния пазар предвид на нейното усилване през дни и седмици.

" От наша позиция, актуалната обстановка не изисква специфична интервенция (интервенция) на валутния пазар, защото йената не се повишава или не спада прекомерно внезапно ", съобщи Таро Асо през японския парламент, представен от интернационалните финансови организации.

" Тъй като икономическите основи в Япония и Съединените щати наподобяват " много солидни ", не се изисква някаква незабавна интервенция ", добави той.

Това негово изявление беше възприето от участниците на валутните пазар като знак, че японските ръководещи се усещат удобно с неотдавнашното повишаване на йената и даде съображение за по-нататъшното ѝ повишаване.

В рамките на днешната търговия американският $ се намалява с 0,6% към ново 15-месечно дъно към 106,17 японски йени (най-ниско равнище от ноември 2016-а година) в следствие и на възобновената обща уязвимост на " зелените пари " по отношение на останалите водещи валути след вчерашните смесени стопански данни от Съединени американски щати (по-висока от предстоящото инфлация през януари, само че съпроводена с неочакван спад на продажбите на дребно).

В същото време японската валута нараства малко по-предпазливо и по отношение на другите водещи валути, като еврото се намалява с 0,3% към 132,50 йени, а английската лира към 149,40 йени, откакто през вчерашния ден и двете европейски валути удариха за малко тримесечни дъна надлежно към 131,60 и 147,96 равнищата.

След като щатският доларът нарастна за малко по време на вчерашната търговия като първа реакция на данни за по-висока от предстоящото инфлация в Съединени американски щати през януари, той се оказа под нов общ напън от продажби на валутните пазари, защото вложителите като че ли започнаха да подчертава върху изненадващото намаляване на американските продажби на дребно за началото на 2018-а година.

От една страна, засилващият се инфлационен напън в Съединени американски щати би трябвало да принуди Фед да организира по-агресивна политика на повишение на главните лихвени ставки (данните за показателя CPI през януари наподобяват в поддръжка за четирикратно, а не трикратно повдигане на федералната фондова рента през актуалната година).

От друга страна обаче, изненадващото стесняване на продажбите на дребно през януари е като че ли причина за по-слаб от предстоящото напредък на стопанската система на Съединени американски щати през първото тримесечие на годината, което пък не би разреши на Фед да бъде по-агресивен при провеждането актуалната политика на последователно стягане (повишение) на лихвите.

Именно тези разбори ограничиха вчерашното в началото повишаване на $ и са в основата на последвалите нови продажби на " зелените пари " с оглед и на положителният прогресивен подтик на азиатските и на европейските пазари на акции след снощният мощен край на търговията на " Уолстрийт " (ръст на главните фондови показатели с сред 1,03% и 1,86% след техен първичен спад с към 1,2% като първа реакция на високата януарска инфлация в САЩ).

В началото на днешната европейска търговия еврото нарастна към двуседмичен връх от 1,2510 $, преди да върне малко под 1,2500 равнището, само че с взор назад към неговия тригодишен връх към 1,2537 равнището, доближат за малко на 25-и януари. Подкрепа за това ново повишаване на еврото оказват и днешните данни за изненадващо мощен спад на френската безработица в края на 2107-а година.

Британската лира нараства към 7-дневен връх от 1,4060 щатски $, възползвайки се от общата уязвимост на " зелените пари ". Подновеният през последните дни риск-апетит на международните фондови и стокови пазари се отрязва положително и на така наречен " стоково-зависими " валути като австралийския, канадския и новозеландския $ по отношение на техния американски другар.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР