По време на проведената вчера видеоконференция на външните министри на

По време на проведената вчера видеоконференция на външните министри на ...

Италия няма да пуска повече мигранти в страната.

По време на проведената вчера видеоконференция на външните министри на ЕС Италия даде ясно да се разбере, че повече няма да приема мигранти на своя територия.
Правителството отказва да приема в страната спасени в морето мигранти, като се аргументира, че „в ситуация на пандемия от коронавирус това няма как да бъде обяснено на собствените граждани“. Съществуват опасения, че бежанци от Африка вече са заразени с вируса, съобщи „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, цитиран от БГНЕС.
Други средиземноморски държави членки на ЕС възприеха също подхода на Италия, независимо, че някои страни от ЕС изразяват готовност да приемат мигрантите на своя територия.
Отказът на италианското правителство не е неочакван.
Припомняме, че страната е силно засегната от пандемията от коронавирус – в момента заразените там са 74 386, а броят на смъртните случаи е 7 503.
Правителствата на Австрия и Унгария също са изключително критично настроени спрямо морската спасителна мисия на ЕС. Патрулирането на спасителни кораби около африканския бряг би създало допълнителен стимул за мигрантите да поемат по средиземноморския маршрут към Европа.

Източник: actualno.com