По време на преброяването в Албания, започнало на 18 септември

...
По време на преброяването в Албания, започнало на 18 септември
Коментари Харесай

Скандал: Скопие посегна и на българите в Албания

По време на преброяването в Албания, почнало на 18 септември т. година, българи са принуждавани да се самоопределят като северномакедонци. Те са заплашвани, че ще останат без работа, в случай че не го създадат. Това разкри пред Lupa. bg ръководителят на фондация „ Македония ” Виктор Стоянов.

Македонските емисари Васил Стерийовски, Никола Гюргай и Панди Яни обикалят Тирана и внушават, че в страната няма българи. „ Това, което вършат, е наказуемо. Те протягат ръка на правото на самоопределение на жители на Албания. За това получават пари от Скопие. При преброяването карат българите да се запишат като македонци и в случай че те се съпротивяват, ги заплашват, че ще останат без работа ”, изясни Стоянов.

 „ На тези " юнаци " македонци от Албания, които настояват, че в Албания няма българи, им следва да се срещнат с прокуратурата в Тирана, тъй като да кажат, че не съществува публично прието национално малцинство е език на омразата, който се санкционира със затвор. Сред тях е лицето Панди Яни, който беше претендент за кмет на община Пустец и чакаше автограф от вицепрезидента Илияна Йотова, с цел да получи българско поданство. Никола Гюргай, който желае Албания да ми забрани да влизам в страната му следва да се яви пред прокуратура в Тирана, с цел да дава отговор за език на омразата - за това, че споделя, че в Албания няма българи ”, съобщи Виктор Стоянов.

По негова информация към този момент българите не се поддават на напън и се записват като такива. „ През юни 2024 ще видите резултатите и какъв брой доста българи има в Албания! ”, съобщи ръководителят на фондация „ Македония ”.

 Според близки до Скопие и Белград организации в Албания няма българи. Представители на такива организации сега са членове на преброителни комисии.

„ Такива имаше и по време на пробното броене преди 2 години. За тях имаме сведения, че са подменяли заявената като българска етническа принадлежност, на македонска. Още по-тревожен е въпросът за желанията им към тези, които към този момент се преброиха като българи! Тях считат да ги унищожават ли, с цел да бъде правилно изказванието им, че няма българи в Албания?, пита историкът доцент доктор Спас Ташев.

 „ Когато преди 2 седмици бях в Албания, разговарях с локални българи, които споделиха, че при пътешестване към България минават през Гърция, макар че през нея пътят е по-дълъг, а не през Северна Македония, през която минава директният път. Причината за това е, че непрекъснато са унизени от северномакедонските гранични управляващи, багажът им се управлява деликатно и не им се позволява да придвижват книги на български език, макар че минават директно ”, уточни историкът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР