По време на последната среща за годината на министрите на

...
По време на последната среща за годината на министрите на
Коментари Харесай

Извънредната мярка на ЕС за таван на цените на газа се удължава с още година

По време на последната среща за годината на министрите на енергетиката на Европейския съюз във вторник бе решено да се удължи опцията за въвеждане на таван на цените на природния газ с още една година - до януари 2025 година

Мярката, която в никакъв случай не е била задействана до момента, беше утвърдена за първи път през декември предходната година като част от незабавния отговор на Европейски Съюз за справяне с енергийната рецесия, която докара до волатилност на цените, високи сметки за бизнеса и потребителите и рекордна инфлация. Тя има за цел да подсигурява, че при каквито и да е условия борсовите цени на газа няма да преминат избрани граници.

Днес обстановката е надалеч по-спокойна от пиковите интервали на цените в енергетиката, има нови устойчиви източници на неруски газ, а складовете в блока са съвсем цялостни даже след началото на зимата.

" Въпреки относително положителното начало на зимата геополитическата обстановка остава доста нежна. И тези изключителни ограничения ни оказват помощ да предпазим нашите консуматори от несъразмерните цени на силата ", сподели еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон. За продължаването на мярката Таванът на цените трябваше да продължи да бъде аварийна алтернатива до февруари 2024 година, само че съглашението на министрите от вторник удължава отминалостта му с още година. Страните от Европейски Съюз се схванаха да удължат потреблението и на две други ограничения за справяне с енергийна рецесия с още 12 месеца - едната предлага по-бързи позволения за планове за възобновима сила, с цел да помогне на страните да заменят съветския газ с чиста сила, а другата дефинира правила, с цел да подсигурява, че страните споделят газ по време на дефицит.
Реклама
Чешкият министър на промишлеността Йозеф Сикела сподели, че реакцията на Европейски Съюз на миналогодишната енергийна рецесия е отстранила " опцията на (руския президент Владимир) Путин да ни изнудва ", имайки поради способността на Русия да провокира скокове на цените на газа посредством понижаване на доставките за Европа.

Доставките на газ от Русия за Европа се сринаха след нахлуването й в Украйна през февруари 2022 година Преди това Москва беше най-големият снабдител на газ за Европейски Съюз. Руският енергиен колос " Газпром " е прекарал по тръби 27 милиарда кубически метра газ за Европа тази година, което е внезапен спад от 180 милиарда кубични метра газ, изпратени през 2018 година, когато доставките бяха в пика си, демонстрират калкулации на " Ройтерс ". Мярка, неактивирана до момента Въпреки огромните очаквания и яростни диспути преди приемането на мярката в последна сметка таванът на цените на газа в Европейски Съюз в никакъв случай не бил задействан до момента. Високите стойности за активиране - в случай че европейските цени на газа надвишават 180 евро за мегаватчас - по този начин и не е достигнато след разгара на енергийната рецесия в Европа.

През август 2022 за последно цените доближиха своя връх от над 300 евро/MWh по холандския газов контракт за TTF. Към момента цената е под 34 евро/MWh във вторник.

Извънредната мярка се трансформира в разграничителната линия сред страните, които поддържат пазарната интервенция, като Франция, Испания и Белгия, и други, които, като Германия, Холандия и Естония, се опълчиха на заиграването с от дълго време откритите правила от боязън да не бъдат изплашени задгранични снабдители.
Реклама
Енергийни специалисти осъдиха предлагането, потвърждавайки, че то ще отстрани свободния пазар и ще изкорени сигналите, които управляват разпределението на доставките.

Дебатът продължи с месеци, до момента в който не беше реализиран консенсус за определяне на таван на цените със строги условия за активиране. Ограничението може да се задейства единствено когато:

Цената за месец напред в Title Transfer Facility (TTF), водещият европейски център за търговия на едро с газ, надвишава 180 евро за мегаватчас за три работни дни. Цената на газа за месец напред на TTF е с 35 евро по-висока от референтната цена за полутечен природен газ (LNG) на международните пазари за три работни дни.

Ако и двете условия са изпълнени, преводите във виртуалните хъбове ще бъдат спрени, създавайки изкуствено ограничаване на цената, която пазарът дефинира въз основа на търсенето и предлагането.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР