По време на последната среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия

...
По време на последната среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия
Коментари Харесай

Доц. д-р Наум Кайчев: Македонските колеги се отдръпнаха от предварително договореното

По време на последната среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и просветителни въпроси сред България и Република Северна Македония имаше релативно градивна атмосфера, Това заяви особено за БГНЕС доцент доктор Наум Кайчев – историк и заместник-съпредседател на комисията, която заседава в Скопие.

Основният спор сред специалистите е бил фокусиран върху тематиката за Охридската архиепископия в учебниците за седмо поделение (седми клас – бел.ред.) в учебните заведения в районен съд Македония.

„ Бяхме близо до решение сутринта на днешния ден, само че за жалост сътрудниците от Република Северна Македония се отдръпнаха от някои авансово набелязани позиции и не можахме да стигнем до решенията, които чакат нашите две общества. Става въпрос по-специално за произхода на Охридската и автокефалния темперамент на Българската православна черква, от която тя произлиза ”, показа доцент Кайчев.

„ Не успахме да утвърдим проект график за 2023 година и остава този въпрос да бъде обсъден и решен на онлайн среща през втората десетдневка на м. януари ”, добави българският историк.

Очакването за подобен проект произтича от протокола на междуправителствената комисия от юли 2022 година /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР