По време на посещение в Москва в петък член на

...
По време на посещение в Москва в петък член на
Коментари Харесай

Прекратяване на огъня или пауза? Думи, за които членовете на ООН не могат да се споразумеят, за да спрат бомбите на Израел

По време на посещаване в Москва в петък член на делегация на Хамас сподели, че групата няма да освободи пленниците, взети по време на офанзивите на 7 октомври Израел до реализиране на съглашение за преустановяване на огъня.

Новината идва, до момента в който Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се бори да реализира единодушие дали да наложи преустановяване на огъня или филантропична пауза, позволяваща да тече помощ към обсаденото население на Ивицата Газа – значително заради политически разлики измежду членовете.

Продължете да четете

лист от 4 детайла Още две резолюции за прекъсване на войната Израел-Газа се провалят в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Мамаду Соу ​​от Червения кръст: ' Иска ми се да можем да предпазим лечебните заведения в Газа “ Гладът се употребява като „ оръжие за война “ против цивилни в Газа: Шефът на Oxfam Организация на обединените нации споделя „ очевидни нарушавания на интернационалното филантропично право “ в Газа end от списък

В сряда Русия и Китай постановиха несъгласие на резолюция на Съединените щати, призоваваща за „ филантропична пауза “. Те желаеха „ преустановяване на огъня “, алтернатива, препоръчана два пъти от Русия, на която през вчерашния ден беше наложено несъгласие от Обединеното кралство и Съединени американски щати, като и двете са привикнали да защищават Израел от дейности на Съвета за сигурност.

Миналата седмица Съединени американски щати постановиха несъгласие на направената от Бразилия резолюция за „ филантропични паузи “, с аргумента, че се нуждае от време за дипломатически старания на място. Според Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси (OCHA), по-малко от 70 камиона са получили позволение да влязат в Газа от пропускателния пункт Рафах с Египет към вторник вечерта – капка в морето.

Палестинците в Газа са лишени от храна, вода и медикаменти, изключително откогато Израел разгласи цялостна блокада на анклава, блокирайки навлизането на всички съществени доставки преди скорошната струйка помощ.

UNRWA, основната организация на Организация на обединените нации в Газа, предизвести в сряда, че ще бъде принудена да понижи интервенциите си в Ивицата, в случай че горивото не бъде позволено.

Докато Съветът за сигурност е в застой, Общото заседание на Организация на обединените нации ще гласоподава в петък необвързваща проекторезолюция от арабската група, която приканва за неограничена филантропична помощ. Лидерите на Европейския съюз също ще се опитат да реализират обща позиция в Брюксел – макар че позициите в блока варират доста.

И по този начин, какви са разликите в думите, за които се карат нациите по света, до момента в който Газа чака помощ?

Прекратяване на огъня

Това всъщност значи, че борбата стопира. Прекратяването на огъня предстои на съглашение сред всички страни и нормално включва формален политически развой с задължения за деескалация на спора, като евакуиране на оръжия или препозициониране на силите. Тя се стреми да обхване цялата географска зона, върху която се води войната. Може да докара до трайно определяне.

Това е дълготрайният вид, отритнат от Съединени американски щати, Обединеното кралство и други страни, които поддържат правото на Израел да се пази - като продължи войната си против Газа. За разлика от това генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш обществено прикани за неотложно филантропично преустановяване на огъня.

Самир Пури, гостуващ преподавател по военни проучвания в Кралския лицей в Лондон, счита, че прекратяването на огъня е „ невъобразимо “ при актуалните условия, като се има поради, че ще е належащо „ обвързващо съглашение с подписалите страни и свързани отговорности за деескалация “. положете същински старания, с цел да преговаряте преди всичко “, споделя той.

Прекратяване на военните дейности

Мнозина употребяват този термин като синоним на преустановяване на огъня. Прекратяването на военните дейности обаче нормално е по-малко структурирано. Споразуменията нормално не обгръщат въпроси като цели, периоди, сигурност и наблюдаване.

Те дават опция на страните да се откажат от борбите като стъпка към диалози и вероятно напредване към трайно преустановяване на огъня. В този смисъл прекратяването може да се преглежда като евентуална стъпка към преустановяване на войната.

За Пури това е по-реалистична алтернатива за КОН.

„ Може да бъде контрактувано по-бързо и не се чака да продължи безусловно “, сподели той.

Примирие

Това е опцията за бял байрак. Терминът помирение е даже по-свободен от преустановяване на военните дейности, без публични договаряния. Страните в спор може да са решили да си вземат отмора след интензивни борби. По самото си естество примирията могат да идват и да си отиват по време на спор, като от време на време се ползват за съответни области.

Те могат да задействат действия като премахване на ранени или заравяне на мъртви. Разбираемо е, че противоположните сили не би трябвало да трансформират позициите си, до момента в който е в действие примирието.

Хуманитарна пауза

Това се отнася за краткотрайно преустановяване на боевете, чисто по филантропични аргументи. Паузите от време на време са лимитирани до съответна географска област, където се правят филантропичните действия. Обикновено в действие за избран интервал, паузата може да продължи единствено няколко часа.

Първоначалната проекторезолюция на Съединени американски щати пропусна всякакво споменаване на пауза, само че акцентира правото на Израел да се пази и изиска Иран да спре да въоръжава своите подставени лица в района. Той смекчи версията, отхвърлена в сряда, в това число „ апел за всички нужни ограничения, като филантропични паузи “.

„ Хуманитарна пауза на процедура би била помирение, което да разреши прекосяването на помощ или разселени хора “, споделя Пури.

Дни на мира

Това е механизъм, който би дал на медици и различен личен състав достъп до военните зони в избрани дни. Често се употребява от УНИЦЕФ, с цел да се подсигурява, че децата имат достъп до опазване на здравето по време на спор. За първи път е употребен в Ел Салвадор през 1985 година, когато организацията на Организация на обединените нации за децата контракти тридневно спиране на борбата, с цел да може децата да бъдат ваксинирани.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР