По време на парламентарния контрол ще бъдат изслушани Бойко Рашков

...
По време на парламентарния контрол ще бъдат изслушани Бойко Рашков
Коментари Харесай

Депутатите гласуват удължаване на срока на намалената ДДС ставка от девет на сто за ресторантьори и хотелиери

По време на парламентарния надзор ще бъдат изслушани Бойко Рашков и Асен Василев
В последния си работен ден преди Коледната почивка депутатите ще прегледат като първа точка от дневния си ред Закона за изменение и допълнение на Закона за налог върху добавената стойност.

Вчера депутатите от парламентарната комисията по бюджет и финанси се събраха на изключително съвещание поради няколко неотложни въпроса. Те одобриха удължение на периода на понижената Данък добавена стойност ставка от девет на 100 за ресторантьори и хотелиери до 31 декември 2022 година Министърът на финансите Асен Василев изясни, че въвеждането на мярката е заложено в приходната част на бюджета и би коствало 175 100 000 лева за интервала от 1 януари до 31 декември 2022 година „ Това е съотносимо към резултатите тази година и предходната година “, разяснява министър Василев.

Заради рецесията, обвързвана с COVID-19, Данък добавена стойност беше понижен на 9% за ресторантьорски и кетъринг услуги, като изключение прави продажбата на спиртни питиета в заведенията, за потребление на спортни уреди, за книги (включително учебници, познавателни книжки и образователни комплекти, детски книги с илюстрации, за изобразяване или оцветяване, печатни или ръкописни нотни издания), за бебешки храни, пелени, както и за екскурзиите, проведени от туристически сътрудници със инцидентен автобусен транспорт на пасажери.

Това, което следва още през днешния ден е чуването на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и заместител министър-председателя по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев.

Поводът за чуването на министър Рашков са постъпилите сигнали в Министерство на вътрешните работи, подхванатите дейности и резултатите от тях, свързани с определяне на нарушавания при разкриването на преносими изборни секции за изборите за президент и вицепрезидент и за народни представители на 14 ноември 2021 година.

Министърът на финансите Асен Василев ще бъде изслушан за връщането от Европейската комисия на показания Национален проект за възобновяване и резистентност, както и стадия на подготовка на Споразумението за партньорство за програмния интервал 2021-2027 година.

Василев ще изясни и за оперативните стратегии, които ще бъдат финансирани от Кохезионния и Структурните фондове на Европейския съюз през програмния интервал 2021-2027 година.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР