По време на пандемия и на прага на глобална рецесия

...
По време на пандемия и на прага на глобална рецесия
Коментари Харесай

Кои компании наемат по време на пандемия?

По време на пандемия и на прага на световна криза получаваме от ден на ден информация за загубите за бизнеса, банкрути и растяща безработица. Въпреки неприятните вести за затварянето на фабрики и прекъсването на производства по целия свят, бизнесите на една немалка група от компании остават постоянни. Наскоро сп. Forbes заяви за част от промишленостите, които са в напредък по време на пандемията от COVID-19, като разгласява и лист на американски компании, които и сега търсят огромен брой чиновници.

У нас обстановката сега е сходна. Освен промишлености като фармацевтичната, търговията с хранителни артикули и онлайн търговията, откриваме и браншове, като аутсорсинг, които също остават постоянни и не престават да оферират претовареност. Стела Точева, Директор продажби в " Модис България " коментира и част от аргументите за това.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Г-жо Точева, какъв вид компании резервират непоклатимост в актуалната икономическа конюнктура? Какви са наблюденията ви?

- Повечето промишлености в целия свят са съществено наранени след настъпването на пандемията от COVID-19. Наблюдаваме затварянето на стотици заводи и фабрики, както и редуциране на повече от 1 милиард души по света, принудени да останат у дома - нещо, което никой не можеше да планува до скоро. Всичко това ограничи търсенето на артикули от първа нужда, което няма по какъв начин да не засегне голяма част от фирмите в съвсем всяка промишленост. По мое мнение, има и такива, които демонстрират задоволително еластичност и съумяха бързо да се приспособяват, да преминат към онлайн режим на работа, да вкарат работа от у дома или да се насочат към нови по-перспективни пазари в актуалната конюнктура.

Такава ли е обстановката и за фирмите в аутсорсинг бранша?
Не на всички места по света, само че съответно в България - да. Страната ни е измежду най-популярните аутсорсинг дестинации за действия като IT съпорт, обслужване на клиенти, административни, ЧР, финанси и други бизнес интервенции. Секторът дава претовареност на към 70 000 души и е със сериозен принос за Брутният вътрешен продукт на България. Към момента наблюденията ни са, че ползата към този вид услуги у нас се резервира.

Защо задграничните компании разчитат на такива услуги в България?
Оптимизацията на разноските е може би главната причина, само че не и единственият фактор. Щастливи сме, че България разполага с толкоз огромен брой младежи с чуждоезиково и техническо обучение и умения. Благодарение на тях можем да осигурим качествени услуги и решения на интернационалните клиенти и сътрудници - автомобилни производители, софтуерни и IT колоси, компании от финансовия бранш и други Много от тях бяха наранени от пандемията, само че не престават да се нуждаят от нашите услуги с желанието да изнесат спомагателен размер от бизнес процеси към сътрудници в България. Бих споделила, че секторът остава постоянен, а в нашата компания имаме даже възходящо търсене на IT аутсорсинг услуги и решения от страна на клиентите ни.

Означава ли това, че продължавате да наемате сега?
Да, приблизително към 20 нови сътрудници стартират работа при нас всяка седмица. За благополучие, все още резервираме партньорствата със своите клиенти, като чакам да стартираме и нови планове през идващите месеци.

От какви хора има потребност секторът у нас?
В момента търсим най-вече хора, владеещи един или повече непознати езици - немски, британски, френски, италиански, испански, софтуерни инженери и разработчици. Други компании от бранша ни имат потребност и от хора с опит в административна активност, финанси и ръководството на човешки запаси.

Как повлия пандемията на вашия бизнес в България?
Настоящата обстановка е съществено предизвикателство пред обществото и бизнеса. Горда съм, че компанията ни реагира неотложно и изпревари настъпването на заплахата у нас, като обезпечи опцията за работа от у дома на всички чиновници на " Модис " - близо 1400 души в София и Пловдив. В момента всичките ни интензивности по асортимент на личен състав, образование и даване на услуги и администрация се правят онлайн. Поздравявам всички останали компании, които съумяха да основат тези условия за своите чиновници. Разбира се, пандемията промени метода ни на работа, само че противоположната връзка от клиентите ни демонстрира, че все още се оправяме чудесно.

Какво бихте посъветвали бизнесите, с цел да запазят непоклатимост в актуалната обстановка?
Нека се погрижат преди всичко за своите чиновници и да дават всичко належащо за тяхната сигурност и сигурност. Чак по-късно можем да мислим за бизнеса. Все отново, имам вяра че фирмите, които подходят с задоволително еластичност и адаптивност, ще излязат от тази обстановка даже по-стабилни. Бих ги посъветвала да се възползват от нови благоприятни условия и обстановки, да намерят способи за оптимизация на своите разноски и процеси, както и да имат взор към нови пазарни ниши.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР