По време на мандата на служебните правителства Министерството на земеделието

...
По време на мандата на служебните правителства Министерството на земеделието
Коментари Харесай

Христо Бозуков: След изборите дърва за огрев ще има в изобилие

По време на мандата на служебните държавни управления Министерството на земеделието е било отворено за разговор със стопаните, сподели в изявление за министърът на земеделието Христо Бозуков. По думите му е направено доста за дребните и междинните стопанства. В Държавна фирма " Земеделие " към този момент се работи по нов метод за разглеждане на плановете, посочи Бозуков във връзка със забавянето, което за някои планове е било съвсем тригодишно.

80 на 100 от хората в описите на кметовете към този момент са получили дърва за огрев, заяви Христо Бозуков. По думите му в региона на Гоце Делчев към този момент има остатък на дърва в складовете.

С прогнозата, че след изборите дърва ще има в обилие Бозуков даде образец от Кърджалийско, където кметовете имали по три листата - " един за една партия, втори за втора партия и трети за тези, които не са в никоя партия и по тези описи влияят върху популацията ".

По мотив завършилия одит в Агенцията по храните земеделският министър посочи, че " има много забавни неща ".

В предаването " Преди всички " проф. Бозуков сподели, че ще сезира прокуратурата за незаконосъобразни заповеди на предходния шеф на Агенцията по храните (БАБХ). Той заяви, че инспекцията на инспектората сочи, че БАБХ е работила в интерес на съответни огромни компании. Вносът на пилешко месо е бил лимитиран под предлог, че има салмонела.

" В написания текст на заповедта написа, че птичето месо и субпродукти да бъдат сложени под възбрана до приемане на резултати от лабораторното изпитване, без да има потребност, без да има необикновен случай на салмонелата, като заповедите на изпълнителния шеф са незаконосъобразни и са причина за корупционни практики от чиновници от регионалните дирекции по сигурност на храните, извършващи формален надзор на пратките с птиче месо с генезис Полша и импорт от трети страни. Фактът, че е осъществен подобен надзор, с цел да се задържа импорт на месо и яйца провокират известни подозрения ", сподели министърът.

Той обърна внимание и върху " превъзлагане на действия, които самата БАБХ може да прави със своите лаборатории, а по неизвестно какви аргументи те са предоставени за осъществяване от други лаборатории ", което е довело до струпване на отговорности от 18 милиона лв. към тези компании. Договорите са били финансово необезпечени и негарантирани със средства, добави Бозуков.

По тематиката с виртуалните животни министър Бозуков означи, че излизат все нови и нови данни и следва сигналите да бъдат предоставени на Държавна фирма " Земеделие " и на Агенцията по храните за осъществяване на инспекции.

" И установените нарушавания ще се отразят върху изплащането на суми. Засега констатацията е, че към 30% от декларираните животни са в областта на виртуалните. "

Бозуков е на мнение, че драма с напояването няма и следва то да се усъвършенства.

" Трябваше да помислим за възобновяване и резистентност на българското земеделие, а не на " Напоителни системи ", разяснява той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР