По време на ковид пандемията имаше намаляване на имунизационния обхват,

...
По време на ковид пандемията имаше намаляване на имунизационния обхват,
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: Случаите на скарлатина намаляват, варицелата обаче е проблем

По време на коронавирус пандемията имаше понижаване на имунизационния обсег, само че през последната година се навакса много. В момента е европейската имунизационна седмица и би трябвало да се подчертава на значимостта, която има имунизацията за попречване на инфекциозните болести. Отдавна не сме очевидци на големите епидемии от тежки заразни болести, които сме имали преди десетки години и това е с помощта на създаването на ваксини - това съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия проф. Ива Христова - шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

По думите ѝ, тази година имаше проблеми със скарлатината и варицелата. Към днешна дата обаче, процесът със скарлатината е много овладян.

" От друга страна обаче, с варицелата продължава казуса. Причинителите са разнообразни - при скарлатина приказваме за бактерии, а при варицела - за вирус. Това значи повлияване с антибиотици при бактериално заболяване. Освен това, варицелата е една доста сериозна шарка, само че за нея има ваксина, която обаче не е в наложителния календар и това е повода да имаме съществено разпространяване. Ако по-широко се приложи имунизацията, това ще докара до лимитирането на варицелата ", изясни проф. Ива Христова.

Най-често болестта се популяризира в огромните градове и е измежду децата до 5 години.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР