По време на днешното си събитие, Apple представи нов процесор

...
По време на днешното си събитие, Apple представи нов процесор
Коментари Харесай

Apple представи 20-ядрения процесор за настолни компютри M1 Ultra

По време на днешното си събитие, Apple показа нов процесор в фамилията M1 - 20-ядрения M1 Ultra. Той предлага най-високата продуктивност в фамилията и е предопределен за потребление в напълно новите работни станции Mac Studio.

Ключова характерност на M1 Ultra е архитектурата UltraFusion. С нея Apple е комбинирала два чипа M1 Max в един голям процесор. Това е допустимо с помощта на авансово конфигурираната в M1 Max междупроцесорна връзка. В резултат на това M1 Ultra удвоява продуктивността на M1 Max: новият процесор разполага с 20 CPU ядра (16 производителни и 4 енергийно ефективни), 64 GPU ядра и 32-ядрен AI ускорител.

Архитектурата UltraFusion включва свързване на двата процесорни чипа благодарение на полупроводникова поставка с повече от 10 000 връзки, преминаващи през нея. Именно този метод разреши на Apple да получи един-единствен великански чип със 114 милиарда транзистора, който макар съставния си темперамент се разпознава от целия програмен продукт като един процесор.

Apple твърди, че продуктивността на M1 Ultra е осем пъти по-висока от тази на елементарния M1. Нещо повече, по време на представянето компанията уточни, че M1 Ultra предлага 90% по-добра продуктивност спрямо Core i9-12900K при същата консумация на сила. А оптималната консумация на сила на M1 Ultra е със 100 W по-ниска от тази на процесора на Intel. Не бива обаче да забравяме, че всички процесори от фамилията Apple M1 са основани на архитектурата ARM и се създават по софтуерния развой TSMC N5.

Що се отнася до вградената графика на M1 Ultra, съгласно Apple нейната продуктивност е сравнима с тази на GeForce RTX 3090 при консумация, която е с 200 W по-ниска.

Пропускателната дарба на паметта на M1 Ultra е увеличена до 800 GB/s, което е с към един порядък по-бързо от двуканалната памет DDR5-4800. Максималното количество памет, поддържано от M1 Ultra, е 128 GB, от които вграденият графичен процесор може да поеме до 48 GB.

M1 Ultra дебютира в показания през днешния ден настолен компютър Mac Studio, който съставлява работна станция с стилен дизайн. Както показва производителят, тези компютри ще бъдат подобаващи за разработчици, художници и експерти в региона на видеото, като им оферират в пъти по-добра продуктивност от познатия 28-ядрен Mac Pro. Може да се допусна, че в бъдеще M1 Ultra ще откри място и в бъдещите компютри от серията Mac Pro, само че самата Apple не е споделила нищо за сходни проекти.

Повече софтуерни новини може да прочетете 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР