По време на COVID пандемията имаше намаляване на имунизационния обхват,

...
По време на COVID пандемията имаше намаляване на имунизационния обхват,
Коментари Харесай

Проф. Христова: Процесът при скарлатината е овладян, проблем остава варицелата

„ По време на Коронавирус пандемията имаше понижаване на имунизационния обсег, само че през последната година се навакса много. Сега е Европейската имунизационна седмица и би трябвало да се подчертава още веднъж на голямото значение, което има имунизацията за попречване на инфекциозните болести “. Това сподели пред Българска национална телевизия шефът на НЦЗПБ проф. Ива Христова. По думите й все още у нас проблем съставляват варицелата и скарлатината.

Проф. Христова напомни, че огромните епидемии от тежки заразни болести към този момент са останали в предишното и съществена роля за това имат имунизациите. Тя обаче означи, че за огромна част от хората у нас липсва информация за имунизирането или реимунизацията.

„ Ето за какво медицинските експерти и по-специално персоналните лекари би трябвало да коментират на хората изгодите от имунизациите “, безапелационна бе специалистката.

Проф. Христова се спря и на тематиката за скарлатината и варицелата. Тя бе безапелационна, че процесът със скарлатината е значително овладян и случаите на тази зараза понижават.

Не по този начин стои обаче въпросът с варицелата, сподели тя и обърна внимание на обстоятелството, че причинителите на двете инфекции са разнообразни – скарлатината е бактериално заболяване, а варицелата – вирусно.

„ Това значи повлияване с антибиотици при бактериално заболяване. А варицелата е една доста сериозна шарка, само че за нея има ваксина, която обаче не е в наложителния календар и това е повода да имаме съществено разпространяване. Ако по-широко се приложи имунизацията, това ще докара до лимитирането на варицелата “, безапелационна бе проф. Христова.

Тя напомни, че по предписание варицелата се популяризира в огромните градове, най-вече измежду децата до 5 години. „ Важно е да има един сериозен здравен филтър на входа на детските ясли и градини, даже и в учебните заведения “, предложи тя.

Проф. Христова засегна и тематиката за ковид и нарасналото му разпространяване през последните седмици. Тя бе безапелационна, че не се чака нова висока вълна, единствено едно осезаемо повишение, което ще засегне по-голям кръг от хора.

„ Вирусът непрестанно генерира нови подварианти и оттова се следи повишение на заболеваемостта – в този момент настоящите са Кракен и Арктурус. Постепенно обаче коронавирусът ще бъде „ питомен “ и ще се трансформира в сезонно заболяване “, предвижда специалистката.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР