По време на 66-та годишна сесия Генералната конференция на МААЕ

...
По време на 66-та годишна сесия Генералната конференция на МААЕ
Коментари Харесай

България стана член на управляващия съвет на Международната агенция за атомна енергия

По време на 66-та годишна сесия Генералната конференция на МААЕ (26-30 септември 2022г.) през днешния ден България бе единомислещо определена за член на Съвета на ръководещите на МААЕ за интервала 2022-2024 година, оповестиха от външното ни министерство. 

България получи доверие и право на глас в главния политически орган, приемащ основните за Агенцията решения, в миг на засилен политически, медиен и публичен интерес към активността на МААЕ.
 
" Нарастващото значение на нуклеарната сила, нуклеарните технологии, световните провокации пред неразпространението на нуклеарното оръжие и опасността за нуклеарната сигурност и сигурност в Европа слагат трайно МААЕ във фокуса на многостранния дневен ред. Изборът на България в Съвета на ръководещите е резултат от солидна дипломатическа подготовка и съставлява самопризнание за смисъла на България като страна с обичаи в региона на потреблението на нуклеарната сила и нуклеарните технологии за мирни цели и деен бранител на идеята за неразпространение на нуклеарното оръжие ", показват от Министерство на външните работи. 

В МААЕ членуват 173 страни. Основната функционалност на МААЕ е да спомага за безвредното и спокойно потребление на нуклеарните науки и технологии. За задачата Международната организация ревизира към този момент съществуващи нуклеарни уреди и следи тяхната употреба за мирни цели, обезпечава информация и създава стандарти, с които да се подсигурява сигурността на нуклеарните уреди, софтуерно съдействие с науката и подкрепя всички области на науката, които се занимават с мирните приложения на нуклеарните технологии.

Съветът на ръководещите на МААЕ се състои от 35 страни, 13 от които се назначават служебно, а други 22 се избират от Генералната конференция с мандат от две години.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР