По внесен в съда от Окръжна прокуратура - Варна обвинителен

...
По внесен в съда от Окръжна прокуратура - Варна обвинителен
Коментари Харесай

Затвор за рецидивист, постъпил ужасно с наивник, срещнат на автогарата във Варна

По импортиран в съда от Окръжна прокуратура - Варна обвинителен акт, беше постановена присъда " отнемане от независимост “ за период от 6 години при първичен непоколебим режим на изтърпяване по отношение на 35-годишен варненец, направил обир на непознати движими движимости и пари с желание незаконно да ги присвои, като използвал за това мощ и заплашване, при изискванията на рисков рецидив.

Борис.М. бил притеглен към наказателна отговорност за закононарушение по член 199, алинея 1, т. 4 по отношение на член 198, алинея 1, прочие 1 и 2 от Наказателен кодекс, оповестиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура във Варна.

В ранните часове на 11 против 12 октомври 2018 година, подсъдимият Борис срещнал чужд мъж на бензиностанция покрай Автогара – Варна. Той го заговорил, в началото изискал цигара, а по-късно помолил за 10 лв., с които обяснил, че ще си купи опиати. Набелязаният за жертва чужд не отказал и даже не желал да му бъдат върнати парите, като обяснил, че чака рейс за Габрово и скоро ще отпътува. Разбирайки, че потърпевшият  разполага с пари, Борис го подканил да отидат до дома му, обяснявайки че се намира близо, с цел да прекарат там оставащото до идването на рейса време. Без да осъзнава възможните последствия от това, мъжът се съгласил.

Двамата  мъже  влезнали в стаята, употребена от домакина. Там те почнали да пушат цигари, а подсъдимият използвал и купения на път опиат. Малко по-късно той почнал да се държи жестоко. Накарал мъжът да съблече всичките си облекла, да изпразни раницата си и да му даде всичките си скъпи движимости, което той отказал да направи. Последвали няколко удара, които Борис нанесъл на своя " посетител “, както и закани към него. След като пребъркал джобовете му и не намерил скъпи движимости, подсъдимият взел портфейл,  в който имало 200 лв., взел и два телефона и други персонални движимости на пострадалия, намиращи се в раницата му.  От китката на ръката му, Б.М. свалил часовник, а от врата му ланец от доблестен метал. След това изгонил потърпевшия.

Борис М. е без обучение, не работи, с голям брой предходни осъждания. От направената съдебно-психиатрична експертиза е видно, че страда от психологични и поведенчески разстройства, дължащи се на комбинирана приложимост на психоактивни субстанции, прецизираха от пресцентъра на Варненския областен съд.

За осъщественото закононарушение, Варненският областен съд му дефинира наказване " отнемане от независимост “ за период от 6 години, което да изтърпи при първичен " непоколебим “ режим. Борис М. е наказан да заплати на потърпевшия обезщетение от 1200 лв. за претърпените неимуществени вреди и 226 лв. за имуществените вреди вследствие на действието, ведно със законната рента върху тази сума, считано от 12.10.2018 година, до окончателното погашение на сумата. Съдебният състав отхвърли предявения цивилен иск за неимуществени вреди за разликата до сумата 5 000 лв. като безпочвен.

В тежест на наказания са и направените по делото разходи - 2285,04 лв., които следва да заплати в интерес на Държавата по сметка на ОД на Министерство на вътрешните работи – Варна, както и в размер на 2848,57 лв. по сметка на Варненски областен съд.

Присъдата предстои на въззивна инспекция в 15-дневен период от през днешния ден.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР