По-високи наказания за киберпрестъпления в Наказателния кодекс подкрепи комисията по

...
По-високи наказания за киберпрестъпления в Наказателния кодекс подкрепи комисията по
Коментари Харесай

Комисията по електронно управление подкрепи по-тежки наказания за киберпрестъпления

По-високи санкции за киберпрестъпления в Наказателния кодекс поддържа комисията по електронно ръководство. Депутатите обаче желаеха нова аргументация с настоящи данни за завишаването на наказванията.

Предлага се онлайн половите закононарушения към малолетни и малолетни ще се санкционират със затвор до 6 години.

Наказанията за хакерски офанзиви също ще бъдат повишени. При съзнателно заразяване с компютърен вирус пандизът може да стигне до 9 години и санкция до 20 000 лв..

Нов текст планува наказване за умишленото заразяване на компютърна мрежа, която е част от сериозната инфраструктура. За това виновният може да получи затвор до 12 години и санкция до 20 000 лв..

„ В претекстовете няма настоящи данни “, споделиха депутати от електронната комисия. Заради неналичието им част от тях дефинираха дебата като губене на време.

Заместник-министърът на правораздаването Емил Дечев изясни, че до окончателното приемане на текстовете е допустимо да се обмисли най-малко наказванията да бъдат % от имуществената щета.

Преди да влязат в зала, по-високите наказания за киберестъпленията би трябвало да минат и през още комисии.

Преди две години Министерски съвет е поскал измененията и поради почнала процедура на Европейската комисия против България. Най-общо Европейска комисия счита, че България не се е съобразила с изискуемия предел от най-малко 5 години затвор за киберпрестъпления.

По настоящата норма част от киберпрестъпленията се санкционират с 3 години затвор.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР