По-висока минимална заплата, по-скъпа вода, данък стари коли“От днес в

...
По-висока минимална заплата, по-скъпа вода, данък стари коли“От днес в
Коментари Харесай

Какво ново влиза в сила от 1 януари 2019?

По-висока минимална заплата, по-скъпа вода, налог „ остарели коли “

От през днешния ден в действие влиза Бюджет 2019. Както беше признато преди месец от Народното събрание – няколко съществени стопански нововъведения влизат в действие от новата година. На първо място пораства минималната работна заплата, която от през днешния ден към този момент е 560 лв., а не 510, колкото беше до момента. Толкова става и минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се.

Според начертаните проекти минималните приходи би трябвало да порастват със постоянен ритъм през идващите две години, с цел да доближат 650 лева през 2021 година

От през днешния ден пораства още и оптималният застрахователен приход. Той се усилва с 400 лева и към този момент е 3000. С 10% пък порастват заплатите в бюджетния бранш. За учителите нарастването е 20%.

Увеличение на пенсиите от през днешния ден няма – то ще се случи в средата на годината. Продължава повишаването на възрастта и нужният стаж за пенсиониране. Жените към този момент ще се отдръпват от пазара на труда на 61,4 година, а мъжете – на 64,2.

Линията на бедността към този момент е 348 лева През предходната година беше с 27 лева по-малко – 321.

От през днешния ден влизат в действие и по-високите цени на вода и природен газ. Увеличението в цената на синьото гориво е с 3,51%, само че надали ще се отрази на цената на парното и няма да рефлектира върху крайния консуматор. 26 обитаеми места в страната обаче ще заплащат по-скъпа вода с до 10%.

През новата година се усилва данъкът върху старите коли. Той ще се дефинира по нова двукомпонентна формула, включваща екологична оценка.

И още новости, касаещи водачите. От 1 януари дефинитивно влизат електронните винетки. За леките коли могат да се употребяват и уикенд винетки, които костват 10 лв. и важат от 12:00 в петък до 23:59 ч. в неделя./tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР