По традиция с рапсодия Вардар“ на Панчо Владигеров бе открит

...
По традиция с рапсодия Вардар“ на Панчо Владигеров бе открит
Коментари Харесай

С рапсодия „Вардар“ откриха Варненско лято

По традиция с рапсодия „ Вардар “ на Панчо Владигеров бе открит " Варненско лято " - един от първите музикални фестивали в Европа и първи в България. Откриването се състоя нощес от 20 часа на сцената на Държавна опера Варна.

Този път рапсодия „ Вардар " прозвуча под палката на маестро Микола Дядюра – основен диригент на Националната опера на Украйна. Като солисти излязоха самият Марио Хосен, Флориан Крумпьок – пианист от Австрия, цигуларят Донг Сук Канг от Република Корея и виолончелистката Лилия Байрова-Шулц – също музиканти със международно самопризнание.

Ден преди срарта на конференция в пресклуба на Българска телеграфна агенция във Варна уредниците показаха богатия и цветен плакат на тазгодишното издание – камерни концерти, теоретичен симпозиум с концерти, опера, балет, барок, изложения и брейк театър. Всички събития ще носят едно обръщение – за мир.

Музиканти, танцьори и актьори от 36 националности ще покажат своето изкуство на сцените на тазгодишния Международния музикален фестивал.

„ Всички актьори сме носители на посланието за мир “, споделя проф. Марио Хосен – международно приет виртуоз на цигулката и музикален шеф на фестивала. Още първият концерт - откриването ще носи знака на общото креативно съзидание.
Благодарение на контактите и престижа на Марио Хосен във Варна за идеята на „ Варненско лято “ дойде още веднъж принц Виктор декор Изенбург от Германия. Младият благородник и почитан филантроп е очарован от класата на фестивала и атмосферата на Варна и дефинира съчетанието на двете като „ неразкрито богатство “. Във Варна Фон Изенбург е довел авторитетни персони от 9 страни, които да се срещнат с опциите на града като мощна точка за културен туризъм.

Един от главните участници и сътрудници на фестивала е и ТМПЦ-Варна, чийто шеф Даниела Димова показа пред медиите кои ще бъдат трите министър председатели, копродукции на фестивала и ТМПЦ-Варна. На сцената на Летния спектакъл ще бъдат показани операта „ Дама пика “ от Чайковски, концертно осъществяване на операта „ Отело “ от Верди и балетът „ Либертанго “. В тях ще блеснат актьори със международно самопризнание като диригента Павел Балев, сопраното Красимира Стоянова, баритонът Владимир Стоянов, тенорът Милен Божков, хореографът Сабрина Боско.

„ Има три значими акценти във „ Варненско лято “. Първият е, че това е многожанров синкретичен фестивал, който със своите 7 модула показва музика от разнообразни жанрове и стилове – сподели пред публицисти Коста Базитов, заместник-кмет на Община Варна: „ Подчертавам, че това продължава да е български фестивал от началото, сложено от Панчо Владигеров, до през днешния ден. Ще се срещнем с изкуството на европейски музиканти, които извършват български произведения и на доста българи, които творят по света. Още един акцент е, че креативният екип, който прави фестивала, търси нови форми и способи за одобряването му като европейско и международно събитие “.
“Община Варна поддържа Международния музикален фестивал „ Варненско лято “ още от основаването му през 1926 година и ще продължава да го поддържа ” - уточни шефът на дирекция “Култура и духовно развиване ” в Община Варна Антония Йовчева.

Грандиозен концерт, отдаден на мира, ще събере на 29 юни на сцената на Зала 1 на Фестивалния и конгресен център актьори от разнообразни музикални култури и религии с послания за благоденствие на всички хора по земята. Началото е в 19:30. Фестивалният симфоничен оркестър на този концерт ще бъде формиран от музиканти от 16 страни и представители на водещи български симфонични оркестри. Двама диригенти ще ги водят - маестро Жин Ванг и маестро Александър Гордън. Солисти са Шмуел Барзилай – основен кантор на еврейската общественост във Виена, Антон Никулеску – виолончело, и Жулиде Ялчин - цигулка. Уникално ще е типично фестивалното комбиниране на водещи оркестранти от България, Украйна, Румъния, Австрия, Словакия, Сърбия, Турция, Македония, Испания, Финландия, Молдова, Франция, Италия, Латвия, Литва, Израел, Англия и Китай, които в обединено обръщение ще свирят на „ Варненско лято ”. Ще прозвучат симфонични произведения и аранжименти на източноправославна, будистка и еврейска тема от композиторите Веселин Стоянов, Макс Брух, Жин Ванг, Роксана Пануфник. В осъществяване на Жулиде Ялчин меломаните ще чуят и известната българска пиеса „ Севдана ” от Георги Златев-Черкин. Ще бъде включена и нова творба от известният украински композитор Александър Родин, със международна премиера на ММФ „ Варненско лято “.

Издание 2022 на ММФ “Варненско лято ” ще се организира на сцените на Градската художествена изложба, Фестивалния и конгресен център, Летния спектакъл, Аулата на Икономическия университет, Националното учебно заведение по изкуства „ Добри Христов “ - Варна. Фестивалът ще продължи чак до есента в своите обичайни модули - Симфонична и камерна музика, Международен симпозиум, Музикална лаборатория, Кросоувър, “Интермецо ” - взаимната стратегия с Международния сценичен фестивал, Опера и балет в Летния спектакъл, Ренесансова и барокова музика, Лятна академия и “Варненско лято за деца ”.

ММФ „ Варненско лято “ 2022 се провежда от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално учебно заведение по изкуства „ Добри Христов “, Театрално-музикален продуцентски център - Варна, и със съдействието на Градска художествена изложба " Борис Георгиев ", Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен спектакъл и Фестивален и конгресен център – Варна.

С финансовата поддръжка на А1, Солвей Соди, Фрапорт - летище Варна, Международен сценичен фестивал „ Варненско лято “, Посолството на Италия в България и Италиански културен институт, Испански културен институт " Сервантес " и Посолството на Испания в България, Полски културен институт и Посолство на Полша в България, Унгарски културен институт и Посолство на Унгария България, Посолство на Литва в България, Посолство на Турция в България, Посолство на Финландия в България, Посолство на Словения в България, Посолство на Съединени американски щати в България, Посолство на Хърватия в България.

С поддръжката на хотел „ Черно море ", курортен комплекс „ Св. св. Константин и Елена ", ресторант „ Морска тераса “, Ресторант „ Мистър Баба “, заведения за хранене „ Стария Чинар “, клуб „ Ментол “, Карта за вино тур на североизток, Гларус - крафт бира, Кока Кола, Realistimo – портал за недвижими парцели.

Медийни сътрудници: Българска национална телевизия, Регионален ефирен център - Варна, Българско национално радио, Българско национално радио – Радио Варна, Българска телеграфна организация, Moreto.net, Ти Си Варна, АртВарна, Радио FM+, Портал Култура и списание „ Култура “.

Билети на касата на Фестивален и Конгресен център Варна и онлайн на уеб страницата: www.fccvarna.bg
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР