По традиция Петко-Стайновите празници в Казанлък започнаха с поднасяне на

...
По традиция Петко-Стайновите празници в Казанлък започнаха с поднасяне на
Коментари Харесай

Петко Стайнов : ”Дядо ми винаги към Казанлък и казанлъчани се е отнасял с особена обич и топлота!”

По традиция Петко-Стайновите празници в Казанлък започнаха с поднасяне на венци и цветя пред паметника на учения в двора на гимназията, кръстена на името на известния композитор. Музикалните празници, отдадени на огромния български композитор, родом от Казанлък, обичайно стартират на рождения му ден - 1 декември 2022г. Днес се изпълват 126 години от неговото рождение.

Внукът и шеф на Фондация „ Петко Стайнов “, който носи името на Маестрото изрази насладата си да види онлайн толкоз доста деца и възпитаници пред монумента на именития си дядо. Той уточни, че 2022 година ще разреши провеждането с аудитория на музикалните събития в празничните дни. „ Те ще бъдат венец на честванията, готови за огромния празник предходната година на 125 години от рождението на даровития композитор. “ Петко Стайнов прикани всички, които посещават столицата да посетят и паметника на именития му дядо в Борисовата градина, който също бе открит за юбилея през 2021 година „ Той доста обичаше Казанлък и мисля, че имате учредения да се гордеете с него като Ваш съгражданин. “, увери шефът на едноименната фондация.
-->
Живота и делото на именития съгражданин напомни историкът Йордан Кирчев и цитира Петко Стайнов с думи за възродената му любов към родината и родния Казанлък в миговете, в които е бил в странство. „ Той е образец за родолюбие, за  човещина, за гражданска интензивност и воля! “, означи историкът.

„ Помислете какви благоприятни условия има пред Вас – по какъв начин един човек, изгубил зрението си е достигнал да бъде част от международното културно завещание! “, прикани младите шефът на Националния хоров фестивал „ Петко Стайнов “ Младен Станев. Той уточни, че величието на огромния създател не се мери със зрението му: „ Той е намерил опцията с това, което му е обещано да доближи до върховете на своя разум и да го показа пред света. “, уточни хоровият диригент и пожела на младите да развиват гениите и уменията си, с цел да реализират триумфи.

Кратка музикално-литературна стратегия показаха деца от ДГ№18 „ Пчелица “ и ДГ№13 “Мечо Пух “. Публиката за първи път чу песента на музикалния началник Румелия Христова, отдадена на видния музикален държавник.

 

В рамките на четири дни музикалните събития, отдадени на живота и творчеството на известния композитор и изтъкнат държавник, на хоровата и симфонична музика още веднъж събират аудитория и реализатори в Казанлък.

Първата празнична вечер ще бъде отдадена на 50-годишния празник на Смесен хор „ Петко Стайнов “. От 18,30ч. в залата на Исторически музей „ Искра ” и Художествена изложба - Казанлък хористите, под диригентстсвото на Младен Станев, шеф на хоровия фестивал, ще изпълнят Кантата „ Глория “ от Антонио Вивалди, с присъединяване на солисти и Симфоничен оркестър – Габрово.

Смесен хор “Петко Стайнов ” е основан през 1972 година от изтъкнатия хоров диригент и основател на първата хорова школа в Казанлък Петя Павлович. Инициатор е огромният български композитор Петко Стайнов, а след гибелта му представителният градски хор получава неговото име. За половинвековен празник хоровата групировка от първа хорова школа в Казанлък се утвърждава измежду водещите хорови обединения у нас, със завоювани многочислени оценки на българската и интернационалната хорови подиуми. В разнообразния хоров репертоар постоянно е отделяно особено внимание на творбите от български създатели.

От 09,00ч. до 16,00ч. Дом „ Петко Стайнов “ афишира Дни на отворените порти за гости в границите на празниците. Сградата е превърната в музей преди 10 години и е монумент на културата от национално значение. Тя е подаяние на Община Казанлък - на Исторически музей „ Искра “ от неговия наследник арх. Стефан Стайнов, който основа и фондация на името на своя прославен татко.

На 2 декември от 18,00ч. в Музея на фотографията и образните изтуства публиката ще може да се наслаждения на камерен концерт на Вокална студия на оперната певица Стефка Минева. С виртуозните си осъществявания примата от дълго време е достигнала до най-значимите международни оперни подиуми, а в последните години интензивно работи с млади гении. В концерта ще вземат присъединяване нейни ученици от целия свят.

 

На 3 декември от 11.00 ч. ще бъде обещано начало на Петия Национален хоров фестивал, отдаден на именития композитор с концерт-матине на Смесен камерен хор „ Севтополис “ с диригент Дора Кошева. Мястото още веднъж е залата на Исторически музей „ Искра ” и Художествена изложба – Казанлък. Разпределени в две елементи, за казанлъчани и техните посетители ще пеят седем хорови обединения от цялата страна. Някои от тях, към този момент впечатлени от хоровия фестивал гостуват за втори или трети път, други, като Представителен разбъркан хор „ Родна ария “ от град Хасково, ще вземат участие за първи път. Освен от Казанлък, публиката ще чуе хорови обединения от Шумен, Дупница, София, Габрово, Харманли.  

В паузата сред хоровите изяви, за първи път в програмата са планувани и прожекции на филми за живота на Петко Стайнов и Чудомир. За общуването сред огромните казанлъшки създатели ще има и полемика. Пространство за съпътстващите културни събития ще обезпечат залите на Литературно-художествен музей „ Чудомир “. Началният час е 15 ч.

„ След две години спиране поради противоепидемичните ограничения Петко-Стайновите празници се радват на огромен интерес. “, разяснява диригентът Младен Станев, шеф на Националния хоров фестивал " Петко Стайнов ". „ Творбите на Петко Стайнов са като визитка на българската просвета по света и до през днешния ден. Целта ни е освен локалната общественост, а вниманието на интернационалната аудитория към творчеството на огромния композитор. “, уточни той, 45 години след гибелта на Маестро Стайнов.

През тази година ще бъдат присъдени и две награди на участниците в Националния хоров фестивал - фондация „ Петко Груев Стайнов ” ще присъди отличие за най-хубаво осъществяване на произведение на Петко Стайнов, а Община Казанлък – за най-хубаво показване на реализатор. Журито ще включва представители на едноименната фондация и на Община Казанлък.

Празничните дни, отдадени на Петко Стайнов в Казанлък приключват на 4 декември с концерт матине на НУМТИ „ Добрин Петков “ - Пловдив.

Всички събития от програмата се проведени от Община Казанлък, фондация „ Петко Груев Стайнов “, Исторически музей „ Искра “, Литературно-художествения музей „ Чудомир “, Музеят на фотографията и Народно читалище „ Искра - 1860 “.

Входът е свободен за всички концертни прояви от програмата на празниците.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР