По традиция, пък и по правило, всяка есен, преди приемането

...
По традиция, пък и по правило, всяка есен, преди приемането
Коментари Харесай

Данъчна козметика

По традиция, пък и по предписание, всяка есен, преди приемането на бюджета за идната година, Министерството на финансите афишира какви ще бъдат данъчните промени, посредством които се обезпечава неговата приходна част. Имайки поради предлаганите промени може да се каже, че властта ни предлага единствено данъчна козметика и през идната година не може да се чака данъчна гражданска война. За нея апропо се изисква много политическа храброст, която ръководещите очевидно не имат. Конкретно за България данъчната гражданска война би трябвало да има два съществени детайла - въвеждане на прогресивно подоходно облагане и налагането на диференцирана ставка на Данък добавена стойност. Нищо от това обаче няма да се случи. Владислав Горанов изрично съобщи, че до момента в който той е финансов министър за диференциран Данък добавена стойност би трябвало просто да забравим.

Сравнение

И тъй като обичаме да се съпоставяме с Румъния ще дадем един образец. С цел да се подтиква потреблението през 2016 година Данък добавена стойност там бе понижен от 24 на 20%, а за редица артикули и услуги, включително на всички храни и питиета - на 9%. От началото на 2017 година главната ставка е 19%. Според локалната статистика след тези промени над 660 000 компании са записали оборот от 280 милиарда евро и рекордни облаги. И какво се получава. В Румъния понижават цени и данъчни ставки, и по този метод усилват оборотите и облагите на компаниите. У нас цените вървят нагоре, а приходите на компаниите - надолу. Другият крайъгълен камък на данъчната политика е подоходното облагане. В момента всички заплащат за приходите си плосък налог от 10%, против който обаче се чуват от ден на ден гласове. Даже някогашният министър председател Иван Костов, за който не може да се твърди, че е изключително обществено насочен, се разгласи против него.
Според Костов несъответстващото данъчно облагане е причина за доста нездравословни процеси в страната, в това число за неравенството. Бившият министър председател, който е и финансист, е на мнение, че сега облагането на брутните трудови контракти с налози и осигурителни вноски не е съразмерно, защото има оптимален застрахователен приход от 2600 лева Колкото повече приходите на облаганото лице порастват над оптималния застрахователен приход, толкоз повече делът на данъчните и осигурителните вноски клони към 10%. Общото облагане на хората с високи приходи клони към 10%, а на тези с работна заплата под оптималния застрахователен приход данъчната и осигурителната тежест е 42,7% ", изясни Иван Костов.

Ангажимент


Това значи, че хората с високи приходи не са ангажирани с контрола на осъществяването на функционалностите на българската страна. При почти едно и също натоварване на Брутният вътрешен продукт с налози и осигурителни вноски - 29,9% през 2001 година и 30% през 2017, приходите от облагането с налог върху приходите на физическите лица и от здравноосигурителни вноски са с доста по-малък дял от общите данъчни и осигурителни доходи. През 2001 година те са били 44%, до момента в който през 2015 година към този момент са 38,9% от общите, което е за сметка на увеличението на приходите от Данък добавена стойност, добави Костов. Според него този понижен дял е причина за други основни опасности в ръководството на бюджета - правят се огромни преразпределителни процеси сред приходите от косвени налози и разноските, които прави бюджетът, като да вземем за пример прехвърлянето към Национален осигурителен институт. Тук е и повода за износа на на ниска цена труд от страната. Плоските директни налози са една от главните аргументи за укриване на приходите, сподели още някогашният министър председател, съгласно който за работодателя е преференциално ниското облагане на облагата и персоналните приходи, тъй като от тях може да заплаща неофициални приходи на заетите, като икономисва осигурителните вноски в размер на 32,7%.
Противно на упованията, плоският налог не способства за ограничение скалата на сивата стопанска система и практиката за укриване на налози. Неравенството на неравенствата е може би най-яркото доказателство за неефективността от позиция на преразпределителната функционалност на фискалната политика на плоския налог, твърди президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му единствено 6 от 40 страни в Европа практикуват пропорционална система на облагане, а всички други имат някаква градация. Финансовият министър Владислав Горанов е на мнение, че няма задоволително безапелационна теза, съгласно която въвеждането на прогресивно облагане ще реши проблемите с неравенството. Въпреки това можело да се "предположи ", че част от казуса с неравенството идва от плоския налог.

Позиция


Ако концепцията е да борим единствено неравенството и да сменяем настоящето съразмерно с ново прогресивно облагане, в границите на същия фискален резултат, несъмнено междинната класа ще увеличи това, което отделя за бюджета, споделя Горанов. Ако се вкара единствено необлагаем най-малко, а ставката на налога остане 10%, бюджетът ще загуби сред 1 милиарда лева и 2 милиарда лева Затова измененията, които предлага Министерството на финансите, са свързани с унищожаване на някои данъчни изключения в интерес на общинските бюджети, още административни облекчения, нови евроизисквания и корекция на текстове, по които България е застрашена с наказателна процедура от Европейска комисия. Запазването на съществуващия модел на данъчно облагане и така наречен плосък налог обаче са част от политическата стратегия на ГЕРБ, тъй че внезапни придвижвания при тях няма да има. Позицията на Българска социалистическа партия за подоходния налог и Данък добавена стойност е ясна и безапелационна. Левицата упорства за въвеждането на прогресивно подоходно облагане и за налагането на диференциран Данък добавена стойност за медикаменти, храни и детски артикули.


Промените

Екокоефициент в данъка за колите

Финансовото министерство възнамерява от следващата година да промени формулата за пресмятане на налога върху моторните транспортни средства, като включи и екологичен коефициент. Той ще понижава налога за притежателите на коли с екостандарт Евро 4 и по-нагоре и ще го усилва за коли с по-ниска екокатегория. Очаква се налогът за старите коли над 15 години доста да се увеличи, а за новите, които отговорят на най-високите екостандарти, да падне без значение от мощността им. Същата нова формула ще се ползва и за товарните коли с маса до 3,5 тона, които са сертифицирани с категория N1. От Министерството на финансите ще се стремят да отстранен неравнопоставеността и опитите да се заобикаля данъчно облагане. Притежаването на Eвро 3 или катализатор към този момент няма да носи данъчна преференция нито за леките, нито за тежкотоварните коли и рейсовете, плануват новите текстове в Закона за локалните налози и такси. Освен това за влекачите и камионите данъчното облекчение за Евро 4 ще се понижи от сегашните 40% на 20%.

За второ жилище ще се заплаща повече

Притежателите на повече от едно жилище ще изгубят отстъпката от 50%, която употребяват за налога за главния си дом. По настоящия Закон за локалните налози и такси всеки българин има право на това понижение, без значение какво е благосъстоянието му. Сега ведомството на Владислав Горанов предлага облекчението да остане единствено за хората с едно жилище. Това значи, че за всички останали следващата година данъчното обвързване за главния апартамент (или къща) ще се удвои. Логиката на МФ е, че по-богатите нямат потребност от преференции. Освен това имало много случаи на злоупотреби, когато притежател на жилища в разнообразни общини заявява всеки от тях като главно жилище, с цел да заплаща налози на половина. Ако осведомителните системи на общинските данъчни служби бяха свързани, измами от този вид нямаше да са вероятни, само че за жал електронното ръководство в България се построява прекомерно постепенно.

Наказателни процедури

Промените в Закона за Данък добавена стойност са свързани с предизвестие от Европейска комисия за наказателни процедури против България. С едната смяна се отстранява минималният предел от 50 хиляди лева за обезпечения за търговците на горива, защото мярката беше дискриминационна по отношение на дребните снабдители. Другата е обвързвана с установяване на данъчната основа при безплатна доставка. Например при подаяние на употребена техника сега се начислява Данък добавена стойност върху сумата, за която е купена техниката, макар че се е амортизирала. Сега към този момент ще се взимат поради и амортизациите. Премахва се и Данък добавена стойност върху услугите по интернационално ходатайство при осиновяване на дете, откакто имаше огромен скандал по тематиката при започване на годината.
От началото на идната година влиза в действие директивата за ваучерите, която, жестоко казано, изисква косвеният налог да се начислява още първоначално при продажбата им - т.е., когато операторът на ваучери прави доставка към шеф, тя ще е за 50 лева данъчна основа и 10 лева Данък добавена стойност, е мнението на данъчни консултанти. С измененията се вкарват и две нови евродирективи против укриването на приходи. Едната е обвързвана с рестриктивните мерки за приспадане на разноски за лихви. Целта е да се предотвратят практиките, водещи до стесняване на данъчната основа и прехвърлянето на облаги посредством несъразмерни лихвени заплащания. Прагът, при който ограничаването няма да се ползва, е, когато превишението на разноските по заеми, несъмнено за настоящата година, не надвишава 500 хиляди лева, което съгласно данъчни консултанти ще изключи към 90% от компаниите в страната.
Другата смяна е обвързвана с нов режим за облагане на компании, които дават отговор на изискванията за следено задгранично сдружение за налог облага да се заплаща в страната, в която оперира компанията, а не в пълномощия с по-ниски ставки. Тук съгласно консултанти по-скоро има догадка българските сдружения да бъдат обложени в друга страна като следени от компания майка, в сравнение с българските данъчни да се възползват от директивата.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР