По традиция харманлийци се събраха в местността „Трифончето“, за да

...
По традиция харманлийци се събраха в местността „Трифончето“, за да
Коментари Харесай

В Харманли зарязаха лозите, раздадоха курбан за здраве 

По традиция харманлийци се събраха в местността „ Трифончето “, с цел да зарежат лозята.

Празникът стартира в храм „ Свети Трифон “ с Утринно Богослужение и Света Божествена Литургия, отслужени от Негово Високопреосвещенство Старозагорски Митрополит Киприан и свещеници от Харманлийска духовна околия.

„ Трифон Зарезан е един от най-почитаните от харманлийци празник, който се е утвърдил във времето, тъй като през днешния ден благославяме плодородието на земята, човешкия труд и богатата годишна продукция от грозде. Нека тази година да бъде плодородна и великодушна за всички винопроизводители, градинари и овощари. Бъдете здрави и се насладете на празника с наслада и забавление, пожела на присъстващите кметът Мария Киркова. Приветствие към празнуващите насочи и ръководителят на клуб „ Възрожденец” Мирослав Стойчев, съорганизатор на събитието.

Негово Високопреосвещенство Старозагорски Митрополит Киприан изрече своята признателност и благодарност към кмета Мария Киркова за средствата, отпуснати от Общината за ремонта на храм „ Св. Иван Рилски “ в Харманли, като й връчи Благодарствен знак за заслуги към Старозагорската епархия.

И както традицията повелява, с цел да е плодородна и богата реколтата, бе изпълнен ритуала по зарязване на лозе в местността.

За положителното въодушевление на всички се погрижиха майсторите на българските национални танци от танцов състав „ Хорищенци “, танцов клуб „ Гергана “ с живописен началник Галя Христова, и гласовити реализатори от „ Харманлийски славеи “ с началник Жеко Ангелов. Въпреки студеното време те направиха празника още по–български и достоверен.

И тази година бе раздаден курбан за здраве и благодат, обезпечен от Община Харманли.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР