По това време на годината лекувам много пациенти с нарушена

...
По това време на годината лекувам много пациенти с нарушена
Коментари Харесай

В разгара на грипната епидемия в Бургас прилагат лечение с традиционна китайска медицина

По това време на годината церя доста пациенти с нарушена циркулация на Ци, разяснява доктор Борян Бужов

Вече седмица учебните заведения и университетите са затворени в Бургас. Въпреки че в последните дни се регистрира понижаване на заболеваемостта, грипът към момента не е трансферирал пика на вълната. В един от медицинските центрове в морския град, паралелно с методите на актуалната медицина, ползват и лечения с акупунктура. „ Такава е практиката и в Китай – постоянно да се употребяват всички благоприятни условия “, разяснява неврологът  доктор Борян Бужов.

Изявеният специалист  преглежда и ползва методите на обичайна китайска медицина и мануалната терапия в МЦ „ Д-р Стайков “. Той ще приема пациенти в Бургас този петък и събота на 20 и 21 януари. Часове към този момент се записват на тел.: 56 99 60 06 и 0892 99 60 06 и на регистратура на бул. Транспортна 33 (до мол Бургас Плаза).

Д-р Борян Бужов е невролог,  специализирал и акупунктура в Шанхай. Той обясни кои са главните фактури, влияещи нашия имунитет и по какъв начин съгласно източните практики се укрепват защитните сили на тялото: 

„ Според китайската обичайната медицина нашите защитни сили, които се опълчват на външните фактори на средата, се управляват от нашия бял дроб. Източните практики го преглеждат в по-широк аспект. Белият дроб в китайската медицина стартира още от носа и се разгръща към носоглътката, ларинкса, надолу към трахеята, бронхите и стига до главния орган.

Според китайската медицина белият дроб управлява пространството, ситуирано сред кожата и мускулите. То се назовава Коу Ли (Cow Li) и в него циркулира по този начин нареченото защитно Ци. Това защитно Ци ни защищава от нездравословните външни фактори на средата. Когато в това пространство има обикновено движение на тази сила ние сме предпазени, само че когато по някаква причина тази циркулация е нарушена или отсъства, тогава организмът ни е предразположен на външните въздействия.

В този ред на мисли, желая да обърна внимание, че с цел да поддържаме обикновено придвижване на Ци, би трябвало да се поддържаме положителни и естествени условия на живот. Все отново, ние действаме в някакви температурни диапазони. В Китайската медицина има точки, които се грижат за естественото придвижване на Ци и ускоряват защитните сили на организма.

Събитията, които могат да доведат до нарушение вярната циркулация на Ци, са в най-общия случай – всичко, което ни нападна. Особено огромно значене се отдава на фактора вятър.

Вятърът – топъл или леден, може да има пагубно въздействие за тялото . Не са редки случаите при които пациент ми споделя, че след излагане на мощен въздушен поток, му се е показал фациалис - неврит на лицевия нерв, при който се визира мускулатурата на едната лицева половина.

Вятърът е налице в крайморските региони през цялата година и изключително в този момент през зимните месеци. Той е в основата и на развиването на възпаления на носа, по този начин наречените ринити и синуити. Двете неща се повлияват доста добре с акупунктура. Терапията възвръща вярното обикаляне на Ци и освен, навлиза и в по-дълбоките равнища на тялото.

Нормалното придвижване на Ци може да бъде възпрепятствано от ниска температура . Факторът студ  също е измежду детайлите на външната среда, които могат да нанесат щета на имунната система. Ето за какво е доста  важно да се поддържа и здравината на кожата, защото тя е нашата външна обвивка и първа реализира контакт с околната среда.

Друг нападателен фактор, на който противодейства нашето Ци е влагата . В множеството случаи тя работи постоянно в комбина, като най-често се колаборира със студа. Излагането на организма на тези климатични особености е главната причина за възникването на респираторните болести.

По това време на годината церя доста пациенти с нарушена циркулация на Ци – разбирайте пациенти с гореизброените проблеми. Терапиите за възобновяване на имунната система бяха най-интензивни по време на пандемията от covid-19, когато пациентите си губеха обонянието. Някои от хората, на които съм помагал, идваха при мен с този проблем, измъчващ ги с месеци. Американската здравна асоциация също включи лекуването с акулунктура, като един от ефикасните способи за справяне с този проблем.

Макар че нашите западни усещания за болести са разнообразни от източната философия, от ден на ден хора откриват оздравителните ѝ дейности.

Прави ми усещане, че пациентите търсят помощ когато казусът се трансформира в продължителен, т.е. към този момент са провели лекуване по стандартните способи на медицината и когато не съумеят да се оправят с казуса търсят алтернативата и надлежно виждат и усещат резултатите. Понякога са задоволителни единствено две процедури, с цел да реализираме възстановителен развой. Носът към този момент е отприщен или стопира траялата със седмици хрема, усеща се облекчение в челото и така нататък “, разяснява неврологът.

Д-р Борян Бужов преглежда и лекува пациенти в Медицинаски център „ Д-р Стайков “ към този момент трета година. „ Пациентите от Бургас и района идват при мен главно с болкови синдроми. Те самите споделят, че влагата в морския град и вятърът, който на моменти е много мощен, постоянно им основава дискомфорт. Тези болкови синдроми са от всевъзможен темперамент, само че най-често Вертеброгенни с генезис от гръбнака и са във всичките му сегменти – шиен, гръден  или поясен раздел “, обясни експертът.

Д-р Бужов е невролог и сполучливо комбинира двете методики на мануална терапия и акупунктура. „ Такава е и практиката и в Китай – постоянно да се употребяват всички благоприятни условия “, посочи още той.

В разгара на сезона на грипните вируси и настинките, опцията посредством терапия да се покачат защитните ни сили е алтернатива, заслужаваща вниманието ни.

„ В пробни модели и при следени клинични проби е потвърдено, че концентрацията на имуноглобулини се покачва с методите на обичайна източна медицина. Това са антителата, създадени от белите кръвни кафези и те имат съществена роля в имунния отговор, защото разпознават и се свързват с избрани дразнители, подпомагайки тяхното заличаване.

Не е належащо пациентът да се разболее и тогава да стартира терапия, а в противен случай с превантивна цел акупунктурата е извънредно ефикасна, тъй като ускорява защитните сили на тялото на всички равнища, разяснява доктор Бужов.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР