По-топли от обичайните условия са преобладавали в повечето части на

...
По-топли от обичайните условия са преобладавали в повечето части на
Коментари Харесай

Продължаващите контрасти на времето имат смесени ефекти върху културите в Европа

По-топли от нормалните условия са преобладавали в множеството елементи на Европа, само че най-отчетливо на юг, до момента в който по-влажно е било в северозападната, северната централна и източната част на континента, демонстрира февруарското издание на бюлетина на Съвместния проучвателен център към Европейската комисия (JRC MARS Bulletin) за мониторинг на културите в Европа.

В няколко елементи на Средиземноморския и Черноморския район се следят обилни дефицити на превалявания.

Смесени резултати от продължаващия остатък на превалявания

Продължаващият остатък от дъжд в страните от Бенелюкс и Северозападна Германия, въпреки и по-малко рисков от предходните месеци, поддържа почвените условия близки до наситени с вода и предизвиква преовлажняване и локализирани наводнения в ниско ситуирани региони. Освен че са неподходящи за културите, прекомерно влажните полета не могат да се обработват и са мъчно налични, което води до закъснение на торенето. Подобна обстановка се следи в Дания и югоизточна Швеция, в допълнение влошена от интензивните превалявания на 5 и 6 февруари. Явните остатъци на превалявания в Източна Германия, Чехия, Полша, Беларус, Западна Украйна, Централна Румъния и европейска Русия, основно заради доста високите превалявания през февруари, не са провокирали безпокойствие за посевите, написа Българска телеграфна агенция.

Постоянният недостиг на дъжд остава проблем в някои южни райони

Дефицитът на дъжд се е отразил негативно на зимните култури в Югоизточна Румъния и Североизточна България, където преваляванията през обсъждания интервал (от 1 януари до 18 февруари) са били по-малко от половината от дълготрайната междинна стойност. В някои крайбрежни средиземноморски региони на Испания продължаващият недостиг на дъжд се е задълбочил още повече, в ущърб на посевите и водните ресурси. Дефицитът на дъжд и извънредно високите температури в житните региони на Гърция не са засегнали реколтата с помощта на съответните ресурси от влага в почвата. В доста елементи на Италия интервалът на обзор се класира сред третия и петия най-сух в записите на Европейска комисия от 1991 година насам.

Суша се е развила в Сицилия, където дълготрайният недостиг на дъжд беше комбиниран с температури над междинните в региони с стеснен достъп до вода. Условията на засушаване също са се запазили в Мароко и западен Алжир със съществено влияние върху упованията за рандеман на зърнени култури.

Ниските температури на юг нямат директно негативно влияние, само че оставят културите по-уязвими на заледяване

Необичайно ниски температури от средата на януари са следени в Югоизточна Германия, Австрия, Чехия и Словакия. В Словения, Хърватия, Унгария, Румъния и България междинните дневни температури са надвишили дълготрайната междинна стойност с до 4 градуса по Целзий (а в някои райони до 6 градуса по Целзий). Такива извънредно високи температури по това време на годината са склонни да благоприятстват развиването на културите, изключително на късно засети насаждения, само че също по този начин предизвикват сгъстяване на зимните култури, което ги прави по-уязвими на студове. Зоната на остатък от струпване на топлота се простира на изток в Южна Украйна и южните елементи на Европейска Русия. В Португалия, Испания и главните райони на Гърция с култури, температурите са били измежду най-високите в записите на Европейска комисия, само че главно без да основават безпокойствие за културите. В Кипър температурите над междинните и междинните превалявания евентуално са благоприятствали растежа на зимния ечемик.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР