По статистическите данни, през 2001 година хипертониците у нас са

...
По статистическите данни, през 2001 година хипертониците у нас са
Коментари Харесай

Тревожна статистика: 74% от всички изследвали се у нас са хипертоници

По статистическите данни, през 2001 година хипертониците у нас са били единствено 41%. По наши данни, на база на наши проучвани, които са направени за Пловдив, те са към този момент 52%. А в този момент, от последните три години и данните на цялостната акция в България, обхващаща 10 000 пациента, се оказва, че хипертоници са 74% от всички, които са пристигнали да си измерят артериалното налягане. Това сподели в изявление за " Фокус " проф. Федя Николов, шеф на кардиологична клиника в УМБАЛ " Св. Георги " в Пловдив и началник на I-ва катедра по вътрешни заболявания в Медицински университет в Пловдив. 

" Все отново това са хора, които идват за да си ревизират кръвното, някои знаят, че са хипертоници, а други желаят да схванат дали имат този проблем. Може да се каже, че има и повече хипертоници, което ще качи още този %, добави експертът.

" Всяка година, на 17 май означаваме Световния ден на хипертонията. Всичко, което се прави и тази година е в синхрон със Световната лига по хипертония, Световната здравна организация, Българската лига по хипертония, университетските клиники, каквато е нашата. Това е една огромна акция за премерване освен на индикатори на хипертонията, само че и за фокусиране изобщо върху казуса хипертония ", добави проф. Николов.

" Кампанията тази година е най-мащабна за България, организира се във всичките 28 регионални града или 37 местоположения, и стартира още на 7 май, продължава повече от месец, и завършва някъде на 3 юни. За Пловдив събитията са две: едното беше на 17 май пред общината, а другото е в събота. Надяваме се времето да е  по-хубаво и повече жители да могат да посетят пункта за премерване на артериалното налягане,  от 10.00 до 16.00 часа ", сподели още проф. Николов.

По думите му, в Кардиологична клиника и в УМБАЛ " Св. Георги “ паралелно всяка година се вършат профилактични безвъзмездни прегледи, като авансово пациентите са записани. Това върви и сега, има задоволително хора, всички ще бъдат прегледани. Винаги има искащи.

Прави се премерване на артериалното налягане със специфичен уред, който регистрира и открива предсърдно мъждене, трикратни измервания, кардиограма, относително цялостно проучване.

Проф. Федя Николов уточни още, че самодейността е почнала преди доста години в тяхната клиника, те са пионерите. Сега към този момент тя наподобява толкоз огромна. Във връзка с научните ползи и посоките на развиване на клиниката този проблем е бил дефиниран доста от дълго време и още през 2010 година стартират такива акции за премерване на артериалното налягане първо в Пловдив, след това в Пловдивска област и прилежащи области. Над 5000 пациенти са обхванати до момента и са оценени като резултати.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР