По-стари от писмения език, доказателства за медицинското пробиване на дупки

...
По-стари от писмения език, доказателства за медицинското пробиване на дупки
Коментари Харесай

Първата панацея в историята – трепанацията

По-стари от писмения език, доказателства за здравното продупчване на дупки в нечия глава за възстановяване на здравето свидетелстват за трепанация още от 6 500 година прочие н. е. Въпреки че през днешния ден множеството виновни лекари я намират за поверие, традицията към момента има последователи.

Трепанацията се е практикувал във Франция преди близо 10 000 години, а доказателства за нея са открити още и в Азербайджан от 4 000 година пр.н.е. В Централна и Южна Америка първите директни доказателства за това сцепване на глави датират към 2000 прочие н. е.

Тя продължава да се практикува и през Средновековието в Европа, където се преглежда като лек за фрактури на черепа, както и за гърчове. Тъй като доста черепи демонстрират знаци на лекуване на дупката, счита се, че процентът оживели е относително висок, поради характера на процедурата.

Продължава даже при бръснари-хирурзи от Ренесанса го употребяват като способ на лекуване – конструира се даже особено устройство от две зъбни колела за продупчване на черепа.

 Trivelle 1849

Шнек с разнообразни плъгини

Самата дума произлиза от френската trepan, която пък идва от гръцка дума trypanon, което значи шнек (устройство, което пробива дупка). Това е в сходство с процедурата, разказана през XII век от н.е. от Абу ал-Касим ал Сахрауи, който отбелязва, че заострена бургия се употребява за изработката на кръг от дребни дупки, а по-късно една с формата на копие се употребява за унищожаване на кръга.

На 13 октомври 2000 година съдът разпорежда на ABC News да съобщи фрагментите и господин Куомо е привикан да даде показания против двамата мъже. Въпросът по този начин и не стига до правосъдния развой, защото през април 2001 година двамата подсъдими се признават за отговорни за упражняване на медицина без лиценз и са пуснати с 3 години изпитателен период и санкция от по 500 $.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР