По средата на нощта чувате малки крачки. Вратата на спалнята

...
По средата на нощта чувате малки крачки. Вратата на спалнята
Коментари Харесай

Какво се случва с бебетата, които спят в леглото на родителите си?

По средата на нощта чувате дребни крачки. Вратата на спалнята се отваря. Едно малко телце се изкачва по гърба ви и се оказвате изместени в края на леглото. Завивката ви е отвън матрака. След малко чувате равномерното дишане на детето си, което е заспало надълбоко и с чувството за сигурност.

Вероятно от време на време се тревожите за тези среднощни визити. Питате се дали не разглезвате прекомерно доста детето си и се страхувате, че това може да продължи с години.

Не се тормозете! Детето ви е добре! – с този апел стартира материал по тематиката на немското издание на “Хъфингтън пост ”.

Природата е планувала децата да спят с родителите си. Въпреки това този въпрос постоянно отваря засилени полемики – допустимо ли е да се стигне до преждевременна детска гибел от задушаване? Децата, които спят с родителите си, ще станат ли независими, когато пораснат?

В европейските страни полемиките не могат да се проведат напълно намерено, защото родителите постоянно се тормозят да не бъдат подложение на остри рецензии поради решението, което са взели. Едно изследване във Англия демонстрира, че всяка втора майка пази в загадка решението да вземе бебето си в своето легло.

„ Хъфингтън пост ” показва мненията на експерти за някои преимущества от шерването на едно легло от родители и бебе.

Превод и редакция Джейн Димитрова:

1. Природата е планувала общ сън с бебето

Бебетата и дребните деца спят най-добре наоколо до родители си. Когато бебето е изтощено, то се нуждае от непосредственост и търси наличието ви.

Поглед към човешката история изяснява за какво това е по този начин: Ако не са получавали отбрана от възрастните, бебетата е нямало да могат дълго да оцелеят – изключително до момента в който спят. През последните 10 000 години културата и изискванията на живот трагично са се трансформирали, „ само че потребностите от грижи за бебето, от майчино мляко и телесна топлота, са останали същите ”, разяснява Никола Шмидт, създател на „ Другата книга за бебето ”.

Човешките бебета се раждат по-рано във физиологичното си развиване. Те би трябвало да останат от 3 до 6 месеца повече в майчината вътрешност. Тогава обаче размерът на главата им няма да им разреши да излязат по натурален път на бял свят.

В деветия месец те към момента не са подготвени и би трябвало да „ доузреят ”. Най-малко до 6-я месец след раждането би трябвало да им дадем всичко, от което се нуждаят, в това число и непосредственост – изключително до момента в който спят, когато губят надзор над тялото и сетивата си.

2. Родителите са по-отпочинали

„ Не единствено бебетата се разсънват през нощта, с цел да се уверят, че не са сами. Майките също постоянно се будят за малко, с цел да ревизират дали всичко с бебето им е наред. В общото легло сънят на бащата не се нарушава от ставането на майката през нощта. Бебето, което е по-близо, по-лесно се успокоява, по този начин родителите не рискуват сънят им да бъде нарушен и да заспят мъчно още веднъж. Цялото семейство получава повече сън ”, обобщава английският специалист по детски сън Сара Шмидт, и добавя, че това е прелестна опция да се основат мощни връзки в фамилията.

3. Децата, които спят при родителите си, са по-интелигентни

Бебетата, които спят до майките си, по-често са кърмени, а това се отразява доста добре на здравето им.

Бебетата по природа са „ замислени ” за нощно кърмене, защото нашите прамайки единствено през нощта са имали време да кърмят. През нощта пролактинът е много по-висок, в сравнение с денем, а окситоцинът се влива по-добре ”, изяснява консултантът по кърмене Елизабет Курт. Окситоцинът е един от хормоните, които ускоряват връзката с майката, а пролактинът е виновен за производството на майчиното мляко.

„ Винаги споделям – вземете детето при себе си в леглото, по този начин ще спестите пари за спомагателни учебни уроци. Децата, които са кърмени дълго и постоянно, имат по-висок коефициент на просветеност с до 10 точки. Ние не знаем за какво това е по този начин, само че е реалност ”, разяснява Сара Шмидт.

4. Бебетата спят в по-голяма сигурност

Много родители се опасяват спането с детето им да не докара до неочаквана гибел. Ново проучване обаче демонстрира, че този боязън е безпочвен. Ако се заобикалят всички рискови фактори – като огромни възглавници, прекомерно мек матрак, водни кревати, родители, страдащи от меланхолия, зависимости или рисково свръхнаднормено тегло, заплаха няма.

Бебето би трябвало да спи от външната страна на леглото, до майка си, на височината на гърдите й. Дългите коси би трябвало да са вързани, а пижамите да бъдат без връзки, поучават експертите. Ако тези условия са съобразени сигурността за бебето е по-голямо, в сравнение с в случай че спи в независима стая. Установено е, че рискът за кърмените бебета е още по-малък.

Сънят в общо легло с родителите благоприятства развиването на нервната система на детето. Това се дължи на феромоните, миризмата, дишането и придвижването на родителите.

5. Отпочиналост за децата

Децата, които спят при родителите си, са по-отпочинали. Те намират спането като прелестно, гушкащо преживяване.

Бебетата, които се оставят да плачат през нощта, „ с цел да свикнат да спят сами ”, са подложени на стрес. Измерване на хормона на напрежението – кортизол, демонстрира, че бебетата, които са оставени да плачат през нощта, като че ли са били подложени на токов удар. Бебетата, чиито първоначални потребности са задоволени – към тях принадлежи и потребността от непосредственост, са по-отпочинали и още в ранна детска възраст развиват положително отношение към съня.

6. Децата се отхвърлят сами от леглото на родителите си.

Родителите, които разрешават на бебетата си да спят при тях, постоянно чуват рецензията – “Никога няма да се махне от леглото ви ”.

“Вие евентуално лягате по-късно, с това и вашето бебе заспива по-късно и по този начин се основава табиет в него за по-късно заспиване ”, разяснява Сара Шмидт като отрицателен резултат шерването на общо легло.

По предписание обаче децата, които са преместени от общото легло, не се връщат назад в него. Всяко дете в някакъв миг желае да спи в свое лично легло. На тригодишна възраст настава по този начин наречената “автономна фаза ” при децата. С нея идва и желанието да спят в лично легло, разясняват експертите. Ако единствено през първите месеци родителите желаят да спят с бебето си, то към 7-ия месец е най-хубавият миг за пренасяне на бебето в лично легло. На тази възраст бебетата са развили задоволително първичното си доверие към околните. Това е положително време за основаването на нови привички.

7. В никакъв случай тези бебета не са капризни

Когато се разисква тематиката за споделено легло с бебето, постоянно огромният боязън е страхът от глезене. Експертите по образование имат еднопосочен отговор: До 2-годишна възраст децата не могат да се разглезят, тъй като даването на прекалено много любов е невероятно. Разглезването е тогава, когато вършиме нещо, с което детето може да се оправи единствено. Да дадете на детето си чувството за сигурност, когато спите до него, не е глезене. Бебето не може единствено да си обезпечи това възприятие.

В Африка и Азия децата се кърмят, до момента в който сами не пожелаят да се откажат. Когато плачат постоянно има някой, който да ги утеши. През нощта спят покрай майките си, а денем получават вниманието им съвсем от самото начало. Пълна стратегия по глезене. Въпреки това тези деца не порастват капризни, в противен случай – релативно рано те демонстрират автономия, в юношеските си години те поемат от дилемите на фамилиите си, а като възрастни се оправят сносно и отговорно с живота си.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР