По случай Студентския празник - 8 декември от "БСП за

...
По случай Студентския празник - 8 декември от "БСП за
Коментари Харесай

”Културен чек” за младите - за какво ще го похарчат

По случай Студентския празник - 8 декември от "БСП за България " поканиха в Народното събрание представители на юношески организации и студентски препоръки, с цел да обсъдят с тях своята самодейност "Културен чек ".

Идеята е всеки младеж, който навърши 18 година, да получи чек от страната от 200 лв., който може да употребява единствено за просвета. В специфични урни младежите пуснаха своя глас защо биха дали своите пари от чека.

Най-много избраха да отидат на българско кино и спектакъл , по-късно се подредиха музикалните събития и покупката на книги, а на последно място останаха визитите в музеи и галерии.

Депутатът от Българска социалистическа партия Антон Кутев изясни, че концепцията е самодейността "Културен чек " да откри място в бюджета за 2019 година От левицата са внесли към този момент промени в Закона за протекция и развиване на културата.

Съгласно предлагането културният чек е под формата на електронна карта, която получават навършилите пълноправие. Механизмът за потреблението й е през една интернет платформа, която подсигурява, че парите могат да отидат единствено за просвета и за нищо друго, уточни Кутев.

Подобна самодейност към този момент е осъществена в няколко страни в Европа, измежду които Италия и Малта.

След като пусна своя глас, ръководителят на Националното посланичество на студентските препоръки Яна Вангелова честити празника на всички студенти. На срещата участваха и представители на Националния юношески конгрес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР