По случай Международния ден на бирата, който от 2007 г.

...
По случай Международния ден на бирата, който от 2007 г.
Коментари Харесай

16 любопитни факта за бирата

По случай Международния ден на бирата , който от 2007 година се отбелязва в първия петък на август, английският в. " Дейли експрес " предлага няколко любопитни обстоятелството за обичаното на мнозина питие :

- Единствените питиета в света, които се употребяват в по-големи количества от бирата, са водата и чаят.
- Чехите са първенци по консумация на бира на глава от популацията - приблизително 118 литра годишно на " калпак ".
- Британците заемат 28-о място в класацията на консуматорите на бира. Годишното количество, което поданиците на Нейно Величество изпиват, е двойно по-малко от поглъщаното от чехите.
- Египет е първата страна в света, наложила налог върху бирата. Мярката е въведена от Клеопатра през първи век преди Христа за да се осуетят пиянските прояви на публични места.-->

 бира ThinkStock/Getty Images
- В Древен Вавилон съдържателите на кръчми са рискували да бъдат удавени в бира, в случай че оферират по-малки от оповестените или платени количества питие.
- Светът познава няколко богини на бирата - шумерската Нинкаси, келтската Деа Латис, египетската Нефтис, месопотамската Сирис.
- Влагата в бирените подложки предлага идеални условия за обитание на нематода Panagrellus redivivus, прочут като " бирен червей ".
- Изразът " слаба бира ", употребен за нещо нищожно, през 15-и век е обозначавал нискокачествена или нискоалкохолна бира.
- Бирата в кенчета е въведена във Англия през 1935 година от уелска пивоварна.  - Бира се загатва единствено един път в Библията - в Стария завет като название на бунар.
- Световният връх за изпиване на литър бира е 1,3 секунди, а на три халби - 31 секунди.
- Рон Уернър от Съединени американски щати има най-голямата сбирка от неотворени бирени бутилки - 25 866.
- Проучване на производителите на бира " Гинес " открива, че големи количества питие се губят всяка година, попаднали в капан в мустаците на пиячите.
- Страхът от празна чаша бира се назовава ценосиликафобия.

 Германски учени потвърдиха, че бирата покачва настроението ThinkStock/Getty Images
- " Бирата, в случай че се пие умерено, смекчава нрава, заздравява духа и подкрепя здравето ", е споделил третият президент на Съединени американски щати Томас Джеферсън.
- " Дайте на народа ми задоволително добра и евтина бира и той няма да се бунтува " - думи на кралица Виктория.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР