По случай днешния Международен ден на котката в. "Дейли експрес"

...
По случай днешния Международен ден на котката в. "Дейли експрес"
Коментари Харесай

Интересни факти по случай Международния ден на котката

По случай днешния Международен ден на котката в. "Дейли експрес " и уеб сайтът Бъзфийд оферират забавни обстоятелства за обичаните на мнозина писани:

- Денят се отбелязва от 2002 година по самодейност на Международния фонд за отбрана на животните (IFAW).

- Генетичните корени на домашната котка могат да бъдат проследени до Близкия изток. Изследване е открило значително подобие сред тяхната ДНК и тази на диви котки, обитавали Израел, ОАЕ, Бахрейн и Саудитска Арабия.

- Котките са почитани в Древен Египет, като мъртвите животни са мумифицирани, с цел да бъдат омилостивени боговете.

В Древен Египет убийството на котка е считано за углавно закононарушение. Според история, разказана от Херодот, персите са знаели за почитта на египтяните към котките и по време на боен конфликт посред им са пуснали няколко животни на бойното поле. Египтяните са предпочели да се предадат, вместо да рискуват живота на някоя от котките.

Древните египтяни дълго са оплаквали починалите котки. Един от траурните им ритуали е бил обръсването на веждите.

- През 1484 година папа Инокентий VIII издава була за изгарянето на кладата на всички вещици и техните котки.

- Библията на крал Джеймс съдържа 131 препратки към лъвове (и две към лъвици). За сметка на това котки и тигри не се загатват.

- Според Асоциацията на производители на храни за домашни любимци домашните котки във Англия са към осем милиона.

- Черните котки, които плашат мнозина, са считани за късметлийски в Англия, Ирландия и елементи от Азия.

- През 2011 година в Италия черен котарак на име Томасо наследи 10 милиона евро след кончината на стопанката си - водеща усамотен живот 94-годишна вдовица.

- През лятото на 2017 година се спомина котаракът Стъбс, който от 1997 до кончината си беше почетен кмет на Талкитна, Аляска.

- Крийм Пъф е най-дълго живялата котка в света - 38 години.

- Котките нормално имат пет пръстчета на предните лапи и четири на задните. Срещат се обаче и писани с по-голям от нормалния брой пръстчета. Рекордът е 28. Създанията с по шест пръстчета от време на време са наричани "котки на Хемингуей " поради слабостта на известния публицист към тях.

- Котките разчитат на извънреден слух. Това частично се дължи на обстоятелството, че имат 32 разнообразни мускула в ушите.

- Белите котки обаче са предразположени към глухота. Не всички измежду тях страдат от загуба на слуха. Според проучване на експерти от университета "Корнел " сред 65 и 85 % от белите котки със сини очи имат увреждане на слуха.

- Ветеринарите съпоставят рязането на котешките нокти с ампутирането на крак.

- Котките "проспиват " към 70 % от живота си. За съпоставяне - единствено 30 % от човешкия живот минава в сън.

- Когато са будни, котките отделят огромната част от времето на тоалета си.

- Котките се потят посредством лапите си, които са снабдени и с обонятелни жлези, и употребяват тъпченето и драскането, с цел да маркират територията си.

- Котките не са в положение да усетят сладкия усет, защото нямат съответните рецептори.

- Котките калико съвсем постоянно са женски.

- Рижавите котки нормално са мъжки.

- При множеството женски котки преобладаваща е дясната лапа, а при мъжките - лявата

- През живота си женска котка може да роди до 100 котенца.

- Стопаните на котки знаят, че питомците им са склонни непрекъснато да "висят " на слънце. За това им държание има научно пояснение - слънчевата топлота оказва помощ на писаните да пестят сила за спокоен сън, по време на който базовият им метаболизъм спада. Поради същата причина, плюс че им обезпечават леговище и им припомнят за живота в естествена среда, котките са "луди " по кутии.

- Десетгодишно изследване на експерти от университета на Минесота е открило, че за притежателите на котки рискът от инфаркт и инсулт е с 30 % по-нисък.

- През 1837 година в Белгия 37 котки са наети за пощальони. Едва ли е изненада, че самодейността не сработва.

- Ермитажът в Санкт Петербург, Русия, разчита на бездомни котки, наети да управляват популацията на мишките и да им пречат да гризат творбите на изкуството.

- Европейската патентна работа е осведомена в подробност с над 1200 изобретения, свързани с котешки тоалетни.

- Президентът Ейбрахам Линкълн дотам е обичал котките, че питомците му Таби и Дикси постоянно са споделяли трапезата му.

- Възможно ли е котките съзнателно да подценяват стопаните си? Според създателите на японско проучване отговорът е "Да ". Изследователите са открили, че писаните разпознават гласовете на притежателите си и могат да решат преднамерено да ги пренебрегват.

- В реалност котките могат да бъдат лоялни. Котарак на име Толдо се прочу в Италия и по света с всекидневните визити в продължение на година на гроба на стопанина си.

- Котките са извънредно положителни манипулатори. Когато обезверено се нуждаят от внимание, те прибягват до мъркане, наподобяващо бебешки рев.

- Котките не мъркат единствено когато са щастливи, само че и с цел да алармират стрес и боязън. Най-интересното е, че мъркането им с периодичност 27 херца е потребно за здравето на костите им.

- "Кучетата ни считат за по-висши същества, котките - за по-нисши. Прасетата се отнасят с нас като с равни ", е споделил английският политик и общественик Уинстън Чърчил.

- "Времето, прекарано с котки, в никакъв случай не е изгубено ", гласят думи на Зигмунд Фройд.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР